Til hovedinnhold

Bare én av Haswell-seriene kan overklokkes

Intel fjerner overklokkingstøtten for nesten alle modellene.

Intel

Intel-kunder har hatt relativt gode muligheter til overklokking siste årene. Om ikke alle, så spilte flere av Sandy Bridge- og Ivy Bridge-prosessorer godt på lag om du vil justere litt på frekvensen.

Faktisk var det i teorien mulig å jekke opp flere av de normale modellene med inntil 400 MHz, ved å sette turbofrekvensen til standardfrekvens. Dette er det helt slutt på med Haswell.

Det er Tech Report som melder at Intel ikke lenger vil støtte overklokking for de fleste av Haswell-prosessorene. Dette gjør Intel ved å låse alle multiplikator-verdiene på T, S og R-serien, i tillegg til serien uten bokstavnavn, slik at det er kun K-serien du får gjort noen former for overklokking på.

K-serien spares

K-serien har alltid vært en serie rettet mot entusiaster og spesielt interesserte. Dette er Intels serie med overklokkingsvennlige prosessorer, som kommer med åpen multiplikator for å gjøre jobben så enkel som mulig. Nytt med Haswell, sett bort fra LGA 2011-prosessorene, er også at prosessoren kan overklokkes ved å øke bussfrekvensen i ulike trinn.

Positivt er det også at K-serien ikke er spesielt mye tøffere mot lommeboka enn øvrige serier – men aldri før har dette utelukkende vært den eneste serien som kan overklokkes.

Men visse nøkkelfunksjoner er også utelatt fra K-serien – blant annet TSX-utvidelsen som tillater transaksjonsbasert minne, og vPro-teknologien. Hardwarestøttet virtualisering forsvinner også om du velger en Haswell K-serie prosessor, men sistnevte er kanskje ikke teknologier som ivrige overklokkere ser mest etter i en ny prosessor.

Intel forteller til Tech Report at de fjernet overklokkingsstøtten fordi prosessorene markedsføres mot forbruker- og bedriftsmarkedet, hvor overklokking uansett ikke er spesielt utbredt.

Vi har sett hvordan Intel lager prosessorene sine >>

(Kilder: Tech Report)

annonse