Til hovedinnhold

NRK dropper HBO

Allmennkringkasteren er lei av å være bakpå.

HBO, BBC

Mens den nettbaserte videotjenesten HBO Nordic åpnes for alle og debatten om NRK-lisensen har blusset opp igjen, er det nå kjent at rikskringkasteren ikke vil sende flere TV-serier fra amerikanske HBO.

For tiden viser NRK en reprise av det historiske HBO-dramaet Rome, og tidligere har kanalen vist kjente og kjære serier som The Sopranos, Game of Thrones, Band of Brothers og The Wire.

Selv om de også hadde norgespremiere på den nye serien Girls i forrige uke, mener NRK likevel at de mister omdømme som en seriøs TV-aktør. Dette fordi de ikke får vise nye HBO-serier før lenge etter premieren i USA, skriver Dagens næringsliv i sin papirutgave.

Attpåklatten NRK

Rome på NRKs nett-TV.Foto: HBO, BBC

NRKs avtale med HBO innebærer at kanalen kun har rettigheter til å vise nye serier etter at de først har gått sin gang på betal-TV-plattformer som CMore og HBO Nordic.

Allmennkringkasteren måtte for eksempel vente i ni måneder for å sende den kritikerroste serien Game of Thrones, noe som har ført til at seerne anklager NRK for å være trege.

– NRK får et omdømmetap fordi seerne tror at vi ikke respekterer deres ønske om å være tidlig ute med seriene, forklarer redaksjonssjef for innkjøp i NRK, Fredrik Luihn, til Dagens næringsliv.

Avtale gått ut

Følgen av dette er at NRK ikke ønsker å fornye avtalen med HBO, i likhet med SVT i Sverige. Dermed blir HBO-innhold kun tilgjengelig i Norge mot direkte betaling.

Avtalen gikk ut i desember, men nye forhandlinger har altså ikke begynt. HBO må angivelig skru ned prisen markant før NRK skal ha noen interesse av en ny avtale.

Ingen øvrig interesse

Ifølge Dagens næringsliv er heller ingen andre norske kanaler interesserte i å sende HBO-serier lenge etter premieren i USA.

– Vi ønsker å gi det beste tilbudet til vårt publikum, og en side ved det er at man er aktuelle når en serie omtales, når seerne er nysgjerrig på den. Vi er ikke blinde for de kommentarer som blir sendt oss om at vi ligger bakpå i forhold til det å være aktuelle, sier Fredrik Luihn.

Fremdeles tilgjengelig, men ...

Det gjenstår å se hvordan HBO vil reagere dersom de ikke får skaffet seg nye fri-TV-avtaler på det nordiske markedet.

Seriene vil fremdeles være tilgjengelig gjennom CMore og HBO Nordic, samt på DVD og Blu-ray. Det spørs likevel hvordan eksponeringen vil bli overfor et bredt lag av befolkningen uten tilbud på «gratis» kanaler.

(Kilde: Dagens næringsliv)

annonse