Nyhet

Slik blir nye N-Gage

Tim Harrison i EA Games lover nye og originale spill til N-Gage. (Foto: Marius Valle)
N-Gage får et eget nettsamfunn som blir tilgjengelig fra mobilen. (Foto: Nokia)

Neste måned debuterer Nokia med sin gjenopplivede spillplattform N-Gage. Håpet er at de skal revolusjonere mobilspillene.

Sist finnene for alvor forsøkte seg på spill, slapp de to mobiler spesiallaget for spill. N-Gage og N-Gage QD var formet som håndholdte spillkonsoller, og spillene ble levert på minnekort. Satsingen ble imidlertid ingen suksess.

Nokia vil ikke kalle de gamle N-Gage-telefonene en flopp, og påpeker at de solgte tre millioner eksemplarer.

Har lært av sine feil

Finnene forteller at de likevel har lært av sine gamle spillforretninger. Når den nye N-Gage-plattformen er klar, får vi for eksempel ikke se noen telefoner laget spesifikt for spill, slik de originale N-Gage-telefonene var.

Ifølge Nokias sjef for spillsatsingen, Jaakko Kaidesoja, er Nokia N81 det nærmeste du kommer en slik telefon i dag. Denne telefonen har to egne spilltaster over skjermen, men den er like mye musikkmobil og smarttelefon som spillmobil.

- One size doesn't fit all

Tanken bak er "one size doesn't fit all". Sigurd Leth, lederen for Nokias nordiske multimediasatsing, sier til Amobil at det er få som vil velge telefon utifra om du kan spille på den eller ikke. N-Gage vil fungere på alle telefoner i N-serien, slik at det ikke spiller noen rolle om du velger en kameratelefon eller en musikktelefon. Spill vil alltid være mulig.

Nokia tror de har funnet en suksessoppskrift på mobilspill med den nye plattformen. Du trenger ikke lenger å aktivt oppsøke en butikk for å handle spill. Alt ligger klart i telefonens menyer, og spillene lastes ned rett fra internett. Det blir også mulig å prøve alle spillene før du kjøper.

Prøv, lei eller kjøp

Dersom du ikke er helt sikker på om du vil kjøpe spillet etter å ha prøvd det, skal det også bli mulig å leie spillet i for eksempel en dag eller en uke. Når du vil kjøpe, kommer de fleste spill til å koste mellom 7 og 10 euro (55-80 kroner).

Tim Harrison i EA Games er enig i at denne måten å distribuere spill på er en viktig faktor for å lykkes. Prøvespilling, salg over internett og at det ligger klart på alle telefoner er ifølge Harrison smarte trekk.

- Du kjøper ikke mobil utifra om du skal spille på den eller ikke. Du må ha noe som appellerer til alle. At du kan spille på alle N-serie-telefoner gir mye større muligheter enn om det var begrenset til én enkelt enhet, som N-Gage QD, sier Harrison til Amobil.

Tilgjengelig på åtte mobiler

Når N-Gage lanseres i desember blir det tilgjengelig for alle som har kompatible telefoner. I første omgang er dette Nokia N81, N82, N95, N95 8GB, N93, N93i og N73. Senere vil flere telefoner i N-serien komme til.

Målsettingen er ifølge spillsjef Kaidesoja ikke å bli størst på spill med det første. Det første året skal de konsentrere seg om å bygge N-Gage-merkevaren, og å rulle ut plattformen på mange telefoner.

Senere vil vi se flere nye spill, og mange av disse skal være spesiallaget for N-Gage, og ikke være porteringer fra andre spillplattformer som PSP eller Nintendo DS. Harrison i EA Games lover at de vil slippe en rekke interessante spill laget kun for N-Gage.

- Vi har en god følelse av at vi har noe spillindustrien virkelig vil ha, og et initiativ de er glade for, sier Kaidesoja.

Les også
Blir disse to for like?
Les også
Se Nokias første GSM-mobil
Les også
Nokia lar deg føle taster på skjermen
Les også
Lanserer Live Messenger for Nokia
Les også
Yahoo på Nokia-mobiler
Les også
Bringer en hel spillverden til lomma
annonse