- Nå kommer Bittorrent på mobilen

Bittorrent blir det neste store på mobiltelefoner, tror ZD Net-blogger Dana Blankenhorn. Bittorrent er en svært utbredt fildelingsprotokoll, som blant annet brukes på kjente fildelingssider som for eksempel Pirate Bay.

Allerede nå finnes det programvare som lar deg laste ned filer gjennom Bittorrent til Windows Mobile og S60. Det forventes også at den kommende Google-støttede mobilplattformen Android vil ha Bittorrent-støtte innebygget.

I dag har flere såkalte "trackere", som er nettsider som holder styr på hvor Bittorrent-filer lastes ned, oversikt over flere mobilprogrammer og spill. Med rett program kan du laste ned disse filene rett til mobilen.

Kan spre mobilvirus

Foreløpig er det imidlertid stort sett bare piratkopiert materiale som tilbys i stor skala. Dette er en av grunnene til at analytiker Eric Everson i Mymobisafe tror at Bittorrent på mobilen kan representere en sikkerhetsrisiko. Mange virus, ormer og trojanere spres nemlig gjennom ulovlig kopiert programvare.

Bittorrent åpner imidlertid for mye mer enn bare piratkopiering. Et Bittorrent-nettverk for mobiltelefoner (også kalt Universal Mobile Torrents, UMTs) åpner for enkel distribusjon av tredjepartsprogramvare. I dag er utviklere ofte nødt til å ha en egen nettside hvor du kan laste ned programmene, men med Bittorrent vil programmene deles etterhvert som flere laster dem ned.

Kan bli dyrt

Det kan vise seg at mobiloperatører vil ta ekstra betalt for Bittorrent-trafikk i sine mobilnett, siden protokollen genererer store mengder internettrafikk til og fra brukerne. Dessuten er filosofien bak Bittorrent at brukerne skal dele med hverandre. Det spørs derfor om mobilabonnenter er villige til å betale datatrafikk for å dele filer med andre.

Blankenhorn tror at mobil Bittorrent derfor først og fremst vil ta av via WiFi-soner, hvor du ikke betaler for datatrafikk. Han spår også at Bittorrent på mobilen vil bli et heftig debattert emne til neste år.

(Kilde: Theinquirer.net, ZDnet.co.uk)

Les også
- Nokia lyver om musikk
Les også
Vil forby kopiering av CD-er til mp3-spilleren
Les også
Nå kommer virkelig knøttsmå harddisker
Les også
Nokia skal gi vekk musikk
Les også
E-post på mobilen en flopp?
Les også
Nokia saksøker piratprodusenter
Les også
Stadig flere mobilsurfere
Les også
Fildeling rett fra lomma
annonse