Til hovedinnhold

Først med mobil-WiMax

Vel fem måneder etter at mobil-WiMax for første gang ble presentert, kunngjorde det pakistanske teleselskapet Wateen Telecom at de i samarbeid med Motorola skal rulle ut et landsdekkende mobil-WiMax-nett.

Mobil-WiMax, som har en topphastighet på 20 Mbps, er sett på som en arvtager både for dagens mobilnett og for radio- og TV-nettet. Inntil nylig har problemet vært at teknologien ikke har latt seg bruke i mobile sammenhenger, men den nye 802.16e-standarden skal løse dette problemet.

Wateen planlegger i første omgang å bygge ut nettet slik at det dekker en million abonnenter, før selskapet tar på seg den omfattende oppgaven å dekke hele landet. Men så snart utbyggingen er ferdig i byene vil den videre utbyggingen gå ganske raskt ettersom basestasjoner med WiMax har opptil fem mils rekkevidde i fri sikt. Dermed trengs det få stasjoner i tynt befolkede områder med kupert terreng.

Når nettet står ferdig vil det etter dagens standard være verdens største WiMax-nett.

Frem til da kan Wateen Telecom stå overfor en rekke problemer. En av de største er at det enda ikke finnes WiMax-telefoner på markedet, og at slike telefoner trolig ligger et stykke inn i fremtiden. Nokia kunne i fjor uttale at de ser for seg at WiMax først vil bli standard i 2008, noe som vil si at vi må vente i vel to år før vi kan surfe på 20 Mbps-linje med telefonen vår.

(Kilder: ITavisen, VNunet, Wikipedia)

annonse