Nyhet

Retrofil: Fargeskjermen var ikke unyttig likevel

T68 hadde en helt fantastisk god fargeskjerm. I dagens skala derimot... (Foto: Einar Eriksen)

I dag er store fargeskjermer en selvfølge i mobiltelefoner, og de små apparatene skal vise både bilder og video i høy kvalitet. Men det er faktisk bare rundt 15 år siden fargeskjermer ble sett på som noe helt urealistisk i mobiltelefoner.

Det nå nedlagte Nintendo Magasinet knuste i ett tilfelle en innsenders drøm om en Game Boy med fargeskjerm, ved å forklare at et slikt produkt ville bli altfor stort til å ta med seg ut av huset. I dag kan du smette 85 grams telefoner med 16,7 millioner farger ned i bukselommen.

Fargeskjermen kom i 1998

Den første mobiltelefonen med fargeskjerm kom allerede i 1998, og kunne vise fire forskjellige farger. Vi snakker da om Siemens S10, S11 og S10 Active, som hadde grafiske fargeskjermer som var god for 6 linjer med tekst i en oppløsning på 97 x 54 piksler.

Det ingen skjønte, var hvorfor man skulle trenge farger i mobilskjermen.

Deretter har det skjedd mye utvikling, og det var ikke før i 2001 det kom små mobiltelefoner det gikk an å se skikkelige bilder på. Dette var det Ericsson som introduserte i T68, og til tross for sin prislapp på rundt 6000 kroner ble telefonen populær.

Les vår retrotest av Ericsson T68 »

Men for mange sto spørsmålet på stedet hvil: Hva skal man med dette?

Populært først i 2003

Likevel ble ikke fargeskjermene skikkelig populære ennå, med tanke på den høye prisen. Dessuten var behoved for fargeskjermer ikke tilstede, ettersom ingen mobiler hadde kamera eller støtte for MMS (multimediameldinger).

I 2002 introduserte Sony Ericsson MMS-støtte i T68i og Nokia introduserte det innebygde mobilkameraet i smarttelefonen 7650. Dette skjedde altså mens fargeskjermen fortsatt var fersk på markedet.

Fargeskjermene ble ikke skikkelig populære før i 2003, da vi hadde et bredt spekter med fargeskjermsmobiler på markedet, og stadig flere anså det ikke lenger som overflødig. Blant annet på grunn av nye muligheter, som å knipse bilder og sende bildemeldinger.

Etter den tiden har selvsagt mobilskjermene blitt stadig bedre. Nå viser de fleste fargeskjermer et sylskarpt bilde. Vi kan se på bilder på mobilen, surfe på internett med god oversikt og se på video. Jo, alt i alt må vi kunne si at fargeskjermen har vært kjærkommen i mobiltelefonen.

Bøyelige skjermer det neste?

Det neste steget i skjermutviklingen, har vært trykkskjermer. Stadig flere mobiler får trykkskjermer, men dette har har samtidig vært en betydelig endring i måten vi bruker mobilen på med både fordeler og ulemper. Det spekuleres derfor i om trykkskjermen virkelig er fremtiden.

En ny skjermteknologi, som ser ut til å være på vei, er OLED-skjermene. Disse bruker mindre strøm, samtidig som de kan vise flere mørke kontraster. Årsaken er at hver piksel er bakgrunnsbelyst i vanlige LCD-skjermer, også når det er svartfarge som skal vises, mens OLED-skjermene bare belyser de pikslene som trenger belysning.

OLED-skjermene har også den fordelen at de kan bli svært bøyelige, og kan i fremtiden brukes på bøyelige mobiler. At det er mulig å lage bøyelig elektronikk av nanorør allerede nå, gjør at armbåndsmobilen kan være rett rundt hjørnet.

Men hvem trenger vel noe sånt?

Les også
Retrofil: Sony CMD Z1
Les også
Retrotest: Nokia 6310i
Les også
Retrofil: "Dinosaur"-kommunikasjon
Les også
Vi ser på gamle klosser
Les også
Husker du disse mobilene?
Les også
Retrotest: Siemens S55
Les også
Retrofil: De første kameramobilene
Les også
Retrotest: Nokia 8910
Les også
Retrotest: Samsung P510
Les også
Retrotest: Siemens SX1
Les også
Retrotest: Ericsson T68
Les også
Retrotest: Nokia 3310
annonse