Nyhet

Apple innrømmer uheldige arbeidsforhold

I juni i år ble Apple beskyldt for å bruke leverandører som behandler sine ansatte som slaver.

Selv om Apple benektet forholdene på det sterkeste, har det amerikanske selskapet nå gjort undersøkelser ved den aktuelle fabrikken i Kina, hvor 200 000 mennesker jobber med å produsere Apples produkter.

Ikke alt var fryd og gammen ved den kinesiske fabrikken. For eksempel ble det avdekket av de ansatte jobbet mer enn 60 timer i uken 30 prosent av tiden, og at de ofte jobbet mer enn seks dager på rad.

Likevel fant ikke undersøkelsesgruppen noe bevis for at de ansatte ble tvunget til å jobbe overtid. Arbeidere som ble intervjuet fortalte også at de kunne avslå overtidsarbeid uten å bli straffet.

Tjener 320 kroner i måneden
Teamet som undersøkte fabrikken konstaterte også at mange av arbeiderne kun tjente minimumslønn, men at halvparten av de som ble intervjuet tjente mer.

Apple har ikke spesifisert hvor høy minimumslønnen er, men i følge avisen The Mail on Sunday, er den på £27, eller omtrent 320 kroner i måneden.

Av de 200 000 ansatte, bor 32 000 på selve fabrikkområdet. På området finnes det både hus, bank, postkontor, sykehus, supermarked, fotballbane, svømmehall og internettkafeer, for å nevne noe.

Uten videre utdypning, sier rapporten at forholdene i noen av arbeidernes internater ikke var tilfredsstillende.

Mens undersøkelsene pågikk, ble også to av de ansatte gitt en eller annen form for straff. Men teamet konkluderte med at de ansatte vanligvis ikke ble behandlet bryskt ved fabrikken.

Apple tar nå rapportens ankepunkter til etterretning, og lover å blant annet pålegge fabrikken et enklere lønningssystem og sunne arbeidstider. I tillegg skal et firma leies inn til fabrikken for å sørge for at de ansattes arbeidsforhold holder den vedtatte standarden.

(Kilder: BBC News)

Les også
- Vi vil ha "Pod"-ordet
Les også
- Ipod varer i fire år
Les også
Apple avslører mobilplaner
annonse