Adobe Mercury
Videoredigering nærmer seg et punkt hvor det begynner å bli morsomt. Det er ikke lenge siden DV-formatet kom og hvermannsen kunne redigere sine egne videoer. Nå har Adobe lansert noe som kan virke revolusjonerende på videoredigerings-bransjen.
Det er to ting som skal gjøre dette bra. For det første er programmene nå skrevet som "native" 64-bit, i motsetning til tidligere hvor det var 32-bits kode som var gjort om slik at den også fungerte på 64-bits prosessorer. Samtidig er også støtten for flere kjerner bygget fra grunnen av. Med andre ord får vi fullt utbytte av moderne prosessorer.
Les også: Carl Zeiss med filmoptikk
Minst like viktig er GPU-akselerasjon. Moderne grafikkort har en prosesseringsevne som er ganske ekstrem. Den har dataspill og 3D-programmer klart å utnytte i all tid, men andre programmer har ikke brukt disse kortene. Dette har med at produsentene av grafikkort ikke har laget noe grensesnitt for utviklere som ville gjøre noe mer enn 3D. Til nå.
Både AMD og Nvidia har lansert hver sin teknologi som lar utviklere høste kraften i grafikkortet. utviklerne hos Adobe er blant de første ut med sin "Mercury"-løsning. Resultatet er et enormt ytelsesløft i nye videoprogrammer fra Adobe. De som har testet det forteller at de kan spille av flere lag med høyoppløst video (HD, 4K) uten at det hakker, uten å rendre og med minimal prosessorbruk. Se for deg en verden hvor du kan redigere hardt komprimert HD-video og pøse på med effekter, for så å spille av i sanntid. Det er nå. Teknologien skal også akselerere rendring og encoding.
Naturlig nok trenger du et grafikkort for å få utnyttet denne kraften. Dessverre er det kun Nvidia-kort som støttes og listen er ikke lang (enda):
- GeForce GTX 285 (Windows og Mac OS)
- Quadro FX 3800 (Windows)
- Quadro FX 4800 (Windows og Mac OS)
- Quadro FX 5800 (Windows)
- Quadro CX
Det blir samtidig spennende å se hva konkurrenter som Avid og ikke minst Apple gjør. Etter all sannsynlighet jobber de nå på spreng med å få til tilsvarende ytelse. Det er nok lurt med tanke på de tunge videomengdene stadig flere tar i bruk.
Les også: Photoshop CS5 er lansert
Les også: Canon slipper semipro-kameraer