Tek.no

Nyhet

Kodak kutter profesjonelle speilrefleks

Erik Faarlund
1 Juni 2005 08:37

Kodak sier til dpreview at årsaken til at de stopper produksjonen er at det ikke var noen penger å tjene i de markedene, og at de vil konsentrere seg om mer profitable områder. De framhever at dette ikke er slutten for Kodak digitale speilreflekskameraer.

Eksisterende brukere vil få oppdateringer av firmware og programvare ut 2008 dersom det er nødvendig sier Kodak videre. Det er med andre ord ikke noen grunn til panikk for de som allerede har dette kameraet.

Kameraet har slitt litt med bildekvaliteten, og har derfor ikke slått an slik det kunne gjort. Men det har fått mye skryt for å tilby stor sensor – særlig i Nikon-leiren, der det er det eneste kameraet som tilbyr dette. Canon har jo sitt eget 1Ds Mark II, som nå er det eneste digitale 35mm kameraet igjen på markedet.

Det er mange brukere som helst ønsker seg et kamera med denne størrelsen på sensoren, for det gir bedre vidvinkelmuligheter, mindre støy og bedre dynamisk omfang. For disse har Kodak vært et kjærkomment tilbud, fordi deres kameraer kostet omtrent halvparten av Canon sitt, du kunne få det med Nikon-fatning, og det gjorde generelt at slike kameraer ble mer utbredt, og dermed ville kanskje framtidige objektiver støtte store sensorer. I siste instans ville kanskje også sensorene bli billigere når volumene ble større.

Slik gikk det ikke. Det eneste kameraet som tilbyr dette nå koster fra ca. 60 000 kroner, og blir derfor et meget smalt nisjeprodukt forbeholdt de profesjonelle.

Så kan man spørre seg om det lenger har noen hensikt med så stor sensor, om det ikke er like hensiktsmessig med en mindre. Den diskusjonen skal vi ikke ta her, men vi kan ikke se noen ulempe med at folk har valgmuligheten.

annonse

Les også