Til hovedinnhold

To nye GPS-telefoner fra Nokia

Lanseringsfesten er i gang på Mobile World Congress, og Nokia holder ikke tilbake. I tillegg til to nye telefoner i E-serien, har produsenten nå vist frem GPS-modellene 6710 Navigator og 6720 Classic.

6710 Navigator – Utholdende GPS-telefon

Nokias Navigator-serie har endelig fått et nytt medlem, som har nøyaktig samme formfaktor som tidligere. Vi snakker altså om en skyvetelefon med stor skjerm og egen GPS-tast.

Den største svakheten i en typisk GPS-telefon i dag er batterikapasiteten. Dersom du noengang har slått på GPS-funksjonen for å navigere deg rundt i en fremmed storby i noen timer, vet du sannsynligvis veldig godt hva vi mener.

Nokia ser ut til å ha tatt tak i dette problemet med 6710 Navigator, som har fått en oppgitt navigasjonstid på hele 12,5 timer. Dette gjelder imidlertid kun fotgjengernavigasjonen. Skal du navigere i bilen holder batteriet ut i 6,6 timer.

Dette er uansett veldig bra, dersom spesifikasjonene stemmer.

Symbian og massevis av megapiksler

6710 Navigator kjører i likhet med de andre telefonene i Navigator-serien på Symbian-plattformen, og har fått S60-grensesnittet, som brukes i alle profftelefoner fra Nokia.

Kameraet i telefonen kan ta bilder i en oppløsning på opp til fem megapiksler, og har autofokus. Telefonen har imidlertid ikke fått ekte blits, men doble LED-lys.

Kameraet tar ellers opp video i VGA-oppløsning, altså 640 x 480 bildepunkter. Hastighetene på videosnuttene er 15 bilder i sekundet.

Med rimelig greie kameraspesifikasjoner og innebygd GPS, er det også på sin plass med støtte for geomerking. Denne funksjonen gjør at du kan lagre informasjon om hvor bildet er tatt i bildefilen, og laste det opp til internettbaserte kart- og bildetjenester.

For at en GPS-telefon skal være brukbar, er det viktig med en forholdsvis stor og skarp skjerm. 6710 Navigator har fått en skjerm på 2,6 tommer, og har en bildeoppløsning på 240 x 320 bildepunkter. Stor skjerm med noe lav oppløsning, med andre ord.

Latterlig internminne

Både Nokia og flere andre produsenter har allerede telefoner med 16 GB internminne på markedet. 6710 Navigator har imidlertid bare 50 MB å by på.

Heldigvis følger det med et MicroSD-kort med 2 GB kapasitet, og telefonen støtter også kort med kapasiteter på opp til 16 GB.

Nokia 6710 Navigator kommer på markedet en gang i løpet av tredje kvartal i år, og får en prislapp på rett rundt 2750 kroner før skatter og avgifter.

6720 Classic – Rimelig GPS

Nokia 6720 Classic er alternativet for deg som ikke liker skyvedesign, men foretrekker den gode, gamle bar-designen. Med dimensjoner på 10,1 x 4,5 x 1,4 centimeter er den også hakket mindre enn søstermodellen.

GPS er selvsagt på plass. I likhet med de fleste andre GPS-mobiler har telefonen fått A-GPS (Assisted GPS) som betyr at du henter informasjon fra mobilnettet i tillegg til fra satelitter.

Også denne modellen har fått svært solid GPS-tid. Batteriet holder ut 7,3 timer med bilnavigasjon og 13,5 timer dersom du navigerer i storbyen.

Plattformen er den samme som på 6710 Navigator, altså Symbian med S60-grensesnittet på topp.

Skjermen er imidlertid noe mindre, og har en størrelse på 2,2 tommer. Oppløsningen er på 240 x 320 bildepunkter.

Fem megapiksler

Fem megapiksels kameratelefoner har blitt mer regelen enn unntaket hos Nokia, så det er ikke noen overraskelse at også 6720 Classic tar bilder i denne størrelsen.

Heller ikke denne modellen har fått ekte blits, så du må ta til takke med en dobbel LED istedenfor.

Kameraet byr ellers på autofokus, og du kan filme videosnutter i VGA-oppløsning og 15 FPS.

Skralt minne

Nokia mener tydeligvis at man bør skaffe seg minnekort. Med et internminne på 50 MB egner heller ikke denne telefonen seg for multimediebruk før du har investert i et ekstra minnekort. Det som følger med har en størrelse på knappe 1 GB, og det er ikke veldig mye plass igjen når du trekker fra plassen som brukes av Nokia Maps.

Prisen på telefonen kan imidlertid forsvare mangelen på et skikkelig minnekort. 6720 Classic koster nemlig ikke mer enn 2250 kroner før skatter og avgifter.

Telefonen skal være på markedet i løpet av de fire neste månedene.

Vil du lese flere nyheter fra Mobile World Congress?

(Kilde: Nokia, pressemelding)

annonse