Slik tømmer operatørene lommeboken din

Surfing på internett og nedlasting av e-post i utlandet kan fort spise opp hele reisebudsjettet. Skrekkhistorier om mobilregninger på over 40 000 kroner i syden og på lengre reiser burde ha skremt de fleste fra å bruke nettilkoblingen ukritisk når man er langt vekke.

Men få vet at de ekstremt høye prisene også gjelder våre nærmeste naboland. Til tross for at du bruker Telenors og Netcoms (Teliasonera) egne nett i Danmark og Sverige, er prisene skyhøye og kan bli på mange titalls tusen kroner om du er uforsiktig.

Vanlig praksis er at det er operatøren i landet du besøker som setter prisen for samtalen, og gjerne setter denne høyt. Dette kan vel så mye skyldes faktiske kostnader av å overføre tilkoblingen til din operatør.

Paradokset i tilfellet med Danmark og Sverige, er at det er din egen operatør som flår deg,ved å ta blodpris gjennom underoperatøren sin i landet du besøker, og kreve inn pengene når du kommer hjem.

– Kartellvirksomhet

John Strand (Foto: Strandconsult)

Ifølge John Strand i Strandconsult er prisene kunstig høye, og dette kun har økonomiske grunner.

– Dataprisene i Skandinavia er høye kun for inntekts skyld, og har ingenting å gjøre med tekniske begrensninger, sier han til Amobil.

Matthias Peter i operatøren Ice.net går enda lenger.

– Dette er fordi operatørene deltar i en internasjonal kartellvirksomhet, der de skylder på hverandre i hvorfor det er slik. Realiteten er at prisene er oppkonstruert, det finnes ingen tekniske begrunnelser, sier han.

En rask titt på prislistene til Netcom og Telenor avslører prisgapet. For mens Netcom skal ha fem kroner per MB og har makspris for bruk på 50 kroner dagen her hjemme, koster det flesk hos moderselskapet i Sverige og Danmark. Med en pris på 20 kroner per MB vil 50 MB med datanedlasting koste saftige 1000 kroner på andre siden av grensen, mot 50 kroner i Norge.

Prisene hos Telenor er enda mer groteske. Riktignok er prisene høye med makspris på 75 kroner og datapris per MB på hele 12,50 kroner. Men med en datapris på 25 kroner per MB hos selskapets underoperatører i Danmark og Sverige blir 50 MB med data om til en telefonregning på hele 1250 kroner.

Og gud forby om du laster ned i Telenor Pakistans nettverk. Der koster tilsvarende datamengde 5625 kroner. Til tross for at operatøren er eid og bygget opp av Telenor og har norsk ledelse.

Strand: – De lave prisene kommer

John Strand mener de høye roamingprisene skyldes at 3G-nettet fortsatt er i barndommen.

Matthias Peter (Foto: Ice.net)

– Databruk er på et tidlig stadium, så etterhvert som operatørene får bygget ut 3G-nettene sine vil det bli lavere priser, mener han.

Matthias Peter i operatøren Ice.net mener det kun ligger profittankegang bak Telenor og Netcoms priser. Ice.net tilbyr mobilt bredbånd i hele Skandinavia for en fast månedspris, og lar deg bruke abonnementet fritt også i selskapets nett i Sverige og Danmark, imotsetning til Telenor og Netcom.

Spesielt eksempler der operatøren selv eier roamingnettet i utlandet er grelle, mener Peter, og sier utenlands databruk fungerer som en skjult inntektsbinge. Selv trekker han frem at Ice.net tilbyr full hastighet til samme pris i hele Skandinavia.

– De andre operatørene har rett og slett ingen interesse av å kvitte seg med dette, sier han.

Telenor er verst

I Amobils prissammenligning kommer storebror Telenor desidert verst ut. Selskapet tar absolutt mest per MB i roamingavgift, har ingen prisavtaler kundene kan binde seg til og gir ingen fordeler ved å velge Telenors egne nett når du er i utlandet.

– Løsningene våre er ment å være til det beste for kundene ved at du skal slippe å bekymre deg for hvilken operatør du har. I vårt sonesystem vil det være unaturlig å differensiere mellom enkeltland og enkeltnett, både fordi informasjonen kunden får ofte ikke stemmer, og fordi det er ulogisk, sier Elisabeth Evjen, informasjonssjef for Telenor Norge til Amobil.no

Elisabeth Evjen (Foto: Telenor)

Evjen vektlegger operatøruavhengighet for kunden og vil på ingen måte innrømme at dataroaming er noen inntektsbinge for Telenor. I stedet mener hun høye priser er et bransjeproblem og markedsregulert, ikke noe Telenor kan gis skylden for.

– Imotsetning til tale er ikke data regulert i Europa. Når vi sender deg som turist til annen operatør og du bruker datanedlasting mye sender de en høy regning til oss.

Men når kunden roamer i et operatørnett dere eier, har det vel ingenting å si?

– At det et høye roaming priser mellom operatørene er et problem for hele bransjen. Telenor har ikke differensiert prisene på eget nett fordi vi ønsker å opprettholde enkelhet for kunden, sier hun.

– Skal bli bedre

Samtidig som Telenor mener bransjen som helhet må ta ansvar, varsler de bedringer for brukeren. I Telenor-eide Sonofon i Danmark kan kundene laste ned data for 4 danske kroner per MB i Sverige og Norge, dersom de forhåndsbestiller dette før avreise og går med på å låse seg til Telenor-nett på ferie. Tjenesten koster 40 kroner.

– Det er bevegelse i markedet, som tilbudet hos Sonofon viser. Vi ønsker å komme med en lignende løsning for Norge, men tekniske begrensninger gjør at vi ikke kan tilby det samme.

Men Evjen hevder kunden alltid står i fokus hos Telenor.

– Vi kommer også snart med et produkt som varsler deg i utlandet at her er det andre priser som gjelder. Kunder i utlandet skal også kunne ringe et gratisnummer som oppgir prisene. Vi ser også på mulighet for SMS-varsling til kunder som har et høyt forbruk i utlandet, for å gjøre dem bevisst på dette.

Netcom: – Vi gjør vårt

Netcom mener overhodet ikke de driver med kartellvirksomhet, og mener de som en av få operatører har tatt et skritt mot lavere roamingpriser.

Øyvind Vederhus (Foto: Netcom)

– Vi er knøttsmå i den store sammenhengen, men vi har gjort det vi kan ved å lansere pakkeløsninger som Nordic Connect og Europe Connect som skal begrense omfanget av voldsomme ferieregninger, sier Øyvind Vederhus, kommunikasjonssjef i Netcom til Amobil.

Nordic Connect er en helt konkret prisavtale som kunden må bestille hos Netcom før reisen. Denne fungerer i alle land Teliasonera har nett, det vil si Danmark, Sverige og Finland, og gir 200 MB uten ekstra pris for 100 kroner. Deretter koster det 10 kroner per MB.

Europe Connect baserer seg på allianser forøvrig i Europa og gir priser på 30 kroner per MB, som er en reduksjon på opptil 75 prosent fra tidligere.

Varsler videre priskutt

Men Vederhus er enig i at prisene er for høye.

– At dataprisene skal ned er vi de første til å være enig i. Derfor har vi senket prisene i våre egne nett. Men så er dette også styrt av markedsprisen, og den må vi følge.

Og han legger til:

– Når vi tilbyr tjenester som vi vet kunden syns er bra, også i ferien, så har vi ingen ønske om at dette skal være for dyrt. Vi har hver sommer gått ut og advart brukerne våre om høye priser, og det skulle vi jo ønske vi slapp.

(Kilder: Post- og Teletilsynet, Netcom, Telenor, Strandconsult, Ice.net)

Les også
Netcom tar betalt for ubrukelig tjeneste
Les også
Netcom skrur opp ringeprisene
Les også
Ice ser mot 14,7 Mbps
Les også
Her får du mobilt bredbånd i påska
Les også
Netcoms super-3G i sneglefart
Les også
Dobler prisen på utenlands-SMS
annonse