Tek.no

Nyhet

Nå utleveres de første Model 3-bilene i Europa

Men nordmenn må vente litt lenger.

Frederic J. Brown/AFP/NTB scanpix
7 Feb 2019 10:25

Tesla har i lang tid sagt at deres billigste elbil, Model 3, skulle bli tilgjengelig for europeiske kunder i februar. På tirsdag ankom de første bilene Zeebrugge i Belgia, og på onsdag ble tidlige reservasjonsholdere fra både Nederland og Belgia inviterte til å plukke opp bilene sine.

Utleveringen har imidlertid ikke vært helt problemfri. Flere av kundene skal ha blitt kontaktet av Tesla onsdag morgen, og spurt om de ville hente bilen sin senere på kvelden. Men noen kunder opplevde at da de ankom Zeebrugge ble de bedt om å vente ytterligere en dag.

Tesla-sjefen bekrefter problemene på Twitter, og sier de møtte på uventede utfordringer med utleveringen:

Starter full utrulling torsdag

Langt flere belgiske og nederlandske kunder vil få sine Model 3 fra og med torsdag, samtidig som Tesla vil frakte flere av bildene videre ut i Europa. Det er ventet at Tesla skal sende 3000 Model 3-biler per uke via Zeebrugge-kaia i månedene fremover.

I Norge har reservasjonsholdere fått muligheten til å prøvekjøre Model 3, men ingen har fått en mer konkret hentedato enn «i løpet av februar». Bilene vil først måtte transporteres til Norge via skip, før de fraktes til utleveringssteder og klargjøres for salg.

– Vil enkelt dytte Norges elbilsalg over 50 prosentgrensen

Model 3 ble vist frem for nordmenn for første gang i november i fjor.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Redaktøren hos det amerikanske elbilnettstedet Electrek, Fred Lambert, tror Model 3-lanseringen kommer til å få elbilsalget til å krysse 50 prosent av nybilsalget i Norge i 2019:

– Jeg regner med at de første 5000 Model 3-bilene vil bli utlevert i løpet av første kvartal, noe som vil mer enn doble Teslas leveranse til Norge. Det vil enkelt kunne dytte elbilsalget over 50 prosent av markedet, skriver Lambert.

I 2018 var 34,2 prosent av biler solgt i Norge helelektriske – altså over én tredjedel. Med både Model 3 snart på norske veier, samt andre modeller som den nye Nissan Leaf, Kia e-Niro, Audi E-tron og Porsche Taycan, blir trolig 2019 et rekordår for elbiler i Norge.

Christina Bu, generalsekretær i norsk elbilforening, har også troen på kjempegode salgstall for årets elbiler:

Christina Bu, generalsekretær i elbilforeningen, tror elbiler vil stå for mer en 50 prosent av nybilsalget i år.

– Hvis totalmarkedet ender opp omtrent likt som i 2018 (147 929 førstegangs-registreringer), er det ingen tvil om at 50 prosent helelektrisk er fullt mulig. Dersom det skulle bli 10 000 Tesla Model 3, er det sju prosent av totalen. Det vil i så fall tilsvare de 8,3 prosentene (12 303 eksemplarer) Nissan klarte med Leaf i fjor, en modell som vil stå sterkt også i år – med lansering av utgave med større batteripakke. Oppsummert: 2019 blir et svært spennende elbilår!, skriver Bu i en e-post til Tek.no.

– Hvis du er i Norge nå og vurderer å kjøpe en fossilbil hadde jeg tenkt meg om to ganger. Salgsverdien kommer til å være dårlig. Altså, skikkelig dårlig, skriver Lambert.

Sjekk ut vår store oversikt: Dette er elbilene som kommer i 2019 »

annonse

Les også