Valve har lansert Oculus- og Vive-utfordrer

For en måned siden dukket det plutselig opp informasjon om en ny VR-brille fra Valve, selskapet bak Steam-plattformen og den legendariske Half Life-serien.

Nå har Valve avduket brillen, som har fått navnet «Index VR». Den koster 999 dollar og skal blant annet konkurrere mot HTC Vive, som Valve faktisk bidro til utviklingen av, samt Facebooks Oculus-briller.

Stor bevegelsesfrihet

Index VR minner mye om begge konkurrentene, men kanskje aller mest om HTC Vive ettersom brillene vil la deg vandre rundt i et inntil 10 ganger 10 meter stort rom og spore bevegelsene dine. Dette avhenger da av at du installerer flere såkalte «SteamVR 2.0»-basestasjoner, som hjelper til med å spore deg i rommet.

Om du skal bevege deg rundt trenger du basestasjoner som sporer deg.

Ettersom brillene vil være koblet til en PC og du har en kabel som forsvinner nedover ryggen din høres 10 ganger 10 meter mer enn nok ut.

Brillen er utstyrt med to RGB-kameraer i front med oppløsning på 960 x 960 piksler. Disse skal gjøre det mindre klaustrofobisk å ha på seg Index VR ved at du kan se gjennom dem mens du rigger deg for en VR-økt og slippe å feste kontrollere i blinde eller snuble i kabler før du har kommet i gang. Valve holder også døren oppe for at kameraene fremover kan utnyttes for å spille AR-spill i fremtiden.

Kontrollen henger fast i hånden

Selve styringen i spillet gjør du for eksempel med Valves egen «Knuckles»-kontroll.

Noe av det som er spesielt med Knuckles-kontrollen er at den har en justerbar stropp som gjør at kontrollen henger fest på hånden selv om du slipper taket og strekker ut fingrene. Dermed trenger du altså ikke å være bekymret for å miste den i gulvet.

Kontrollen har totalt 87 sensorer plassert på ulike steder. Blant annet er det sensorer i selve grepet som registrerer om brukeren holder fast i kontrollen eller har sluppet den, samt individuelle sensorer som registrerer hvorvidt hver enkelt finger berører kontrollen og hvor hard de trykker. Det kan gjøre det mulig å simulere hvordan det er å plukke opp fysiske objekter i den virtuelle VR-verdenen.

Knuckels-kontrollerne.

Får raske skjermer

Når det kommer det tekniske inne i VR-brillen forteller Valve at de ønsker å levere «den beste gjengivelsen av VR som mulig» med sin Index VR. Det betyr forbedrede linser, skjerm og lyd. Oppløsning er på 1440 x 1600 for hver av de to skjermene som dekker hvert sitt øye.

Valve gjør et poeng ut av at de bruker svært raske LCD-paneler på 120 Hz, og at de til og med støtter 144 Hz som en eksperimentell funksjon. Noen av konkurrentene bruker OLED-paneler, men Valve viser til at også deres paneler har et svært dypt sortnivå. Selskapet hevder at panelet deres gjør at omgivelsene ikke blir like uskarpe når du er i bevegelse som hos konkurrentene.

Gode justeringsmuligheter

Ved hjelp av en såkalt «IPD-slider» kan du dessuten justere linsene i brillen til å passe perfekt for avstanden du har mellom øynene dine, som slettes ikke er den samme fra person til person. Valve påpeker også at synsvinkelen skal være omtrent 20 grader større for deres nye briller enn for eksempelvis konkurrenten HTC Vive.

Har høyttalere, ikke hodetelefoner

Interessant nok er ikke Valves Index VR utstyrt med hodetelefoner. Det som ser ut som hodetelefoner på bildene er nemlig små høyttalere som ikke berører ørene dine og i stedet sender lyd mot hodet ditt. Dermed kan også andre rundt deg høre lyder som kommer ut av VR-brillen, men du slipper styret med å tilpasse hodetelefoner til å passe over ørene dine hver gang du tar dem på deg. I tillegg kommer brillen med en hodetelefonutgang, slik at du kan koble på dette i de tilfellene hvor du ikke vil forstyrre andre.

Valve Index VR ser ut som de fleste andre VR-briller og er fortsatt forbundet til strøm og PC med en kabel.

Alle spill du har kjøpt, i alle fall via Steam, vil fungere på Index VR, akkurat som for HTC Vive og Oculus-hodesett.

Valve Index VR med to basestasjoner og håndkontroller blir tilgjengelig i butikk i juni i USA. Det er også mulig å kjøpe kun VR-brillen for 499 dollar. Norsk lansering er foreløpig uviss.

Er ikke VR helt din ting?
Da er kanskje ikke MovieMask det heller »

Les også
Dette er Steam-skaperens VR-briller
Les også
HTC Vive Wireless Adapter: Trådløs VR? Ja takk!
Les også
Oculus' nye VR-briller gir deg full bevegelsessporing og ingen kabler i en rimelig pakke
Les også
HTC Vive Pro: På vei mot en fetere VR-fremtid
annonse