Tek.no

Nyhet

Toshiba fronter nytt SSD-format

Si hei til XFM Express.

Toshiba
7 Aug 2019 17:00

I takt med at datamaskinene våre har blitt mindre og tynnere, har også harddisker og SSD-er krympet i størrelse – moderne SSD-er med M.2-grensesnitt er på størrelse med en tynn tyggegummipakke.

En M.2-SSD er liten, men ikke liten nok. Bilde: Vegar Jansen, Tek.no

Men det er ikke smått nok, tenker Toshiba. De går nå i bresjen for et format de kaller XFM Express: En ekstra liten SSD for ekstra kompakte enheter.

Den måler beskjedne 14 x 18 x 1,4 millimeter, mens den samtidig bruker PCI Express-grensesnittet og NVM Express-porotokollen slik vi er vant med fra større M.2-SSD-er.

Størrelsen er for øvrig satt fra målene til en standard 3D-flashminnebrikke, og er for sammenligningens skyld ikke så mye større enn et mikroSD-minnekort.

Toshiba

SSD-ene skal støtte opptil fire PCIe-baner, og selv om det akkurat nå er snakk om PCIe 3.0, skal det komme støtte for fjerde generasjon PCI Express i fremtiden. Da vil også den teoretiske hastigheten øke fra fire til åtte gigabyte per sekund.

Får sokkel og varmespreder

For å ikke sløse med plassen, får SSD-ene en egen sokkel de skal plasseres i, omtrent som med en prosessor. En annen likhet med en CPU, er at SSD-en vil trenge en varmespreder – kjappe og små SSD-er er kjent for å utvikle mye varme under høye belastninger.

Toshiba

Ved å bruke en slik sokkel, vil ikke SSD-en oppta nevneverdig mer plass enn med dagens løsninger der SSD-en er loddet fast rett på hovedkortet.

En fastloddet SSD gjør det umulig å oppgradere datamaskinen i ettertid dersom du skulle oppdage at du har for lite lagringsplass, og om den skulle krangle må hele hovedkortet byttes ut.

Toshibas XFM Express vil kunne løse disse problemene. Det gjenstår imidlertid å se når dette kan bli. Toshiba har foreløpig ikke sagt noen ting om hverken lanseringstidspunkt eller hva slags produkter som vil støtte XFM Express-lagring når det slippes.

Problemer med varm SSD?
TEST: Denne M.2-adapteren kan gjøre susen >>>

(Kilde: SweClockers | Toshiba)

Les også
Seagate har lansert en NAS-optimalisert SSD
Les også
Diskens mange tilkoblinger
annonse

Les også