Tek.no

Nyhet

FBI: – Alle russiske apper utgjør en trussel

Uttalelsen kommer som svar på spørsmål om populære FaceApp.

3 Des 2019 10:39

Appen FaceApp kom i medienes og folkets søkelys da det ble klart at den hadde var utviklet i Russland og potensielt kunne stjele informasjon fra millioner av brukere som hadde lastet opp portretter av seg selv og andre der. Nå har FBI iføgle BBC også uttalt seg om appen, og konkluderer nokså enkelt: appen er en sikkerhetstrussel.

Hele poenget med appen er å digitalt (og litt smart) manipulere portretter med ulike filtre, eksempelvis for å gjøre deg gammel, skifte kjønn eller gjøre deg, vel, penere.

Uttalelsen fra FBI kommer etter at den amerikanske senatoren Chuck Schumer fra det demokratiske partiet i USA sendte spørsmål til FBI om appen. Han postet i etterkant av svaret dette innlegget på Twitter:

«Alle apper utviklet i Russland er en trussel»

FBI stopper imidlertid ikke simpelthen med å bare svare på om FaceApp er en trussel. I uttalelsen de sendte tilbake til Schumer omtaler de like greit alle russiske apper eller «lignende tjenester» som potensielle sikkerhetstrusler:

– FBI anser alle mobile applikasjoner eller lignende produkter utviklet i Russland, slik som FaceApp, for å være potensielle sikkerhetstrusler. Dette sett i sammenheng med både dataene produktet henter inn, behandlingen av private data og bruksvilkårene og Russlands lover for tilgang til data lagret innenfor Russlands grenser.

Du kan manipulere alt fra sveis til smil i FaceApp. Dette er ett av eksempelbildene deres.
FaceApp/montasje

Appen er utviklet av Wireless Lab, som har base i St. Petersburg vest i Russland. Selskapet har ikke uttalt seg i forbindelse med denne saken spesifikt, men har tidligere uttalt at de ikke lagrer hverken bilder eller andre data permanent – kun midlertidig i forbindelse med brukernes spesifikke «sessions».

Dette beroliger imidlertid ikke det hjemlige Datatilsynet, som tidligere har uttalt seg slik om saken:

– Man bør være ekstra forsiktig med apper som analyserer ansikt. Ansikt er nemlig en form for biometri, på lik linje med fingeravtrykk. Biometrisk informasjon kan i verste fall brukes av andre til å utgi seg for å være deg, og det kan gjøre det enklere å overvåke deg i fremtiden.

De mener også at appens personvernerklæring ikke er tillitsvekkende, og at det å laste opp bilder av seg selv på nettet helt generelt alltid vil medføre en sikkerhetsrisiko.

PS: Vil du gjøre deg selv gammel eller ung med filter, har Snapchat også laget en tilsvarende tjeneste – tilsynelatende helt uten sikkerhetstrusler.

Les også
Nå tar denne norske appen fullstendig av
annonse

Les også