Nyhet

Samsung bekrefter OLED-skred for bærbare

Skal gi raskere og mer nøyaktige skjermer.

Like i forkant av den store elektronikkmessen CES har Samsung annonsert at de vil introdusere hele 10 nye skjermpaneler for bærbare maskiner i år.

Samtlige basert på OLED-teknologi.

Masseproduksjon kan gi lavere priser

Paneler med OLED-teknologi er særlig kjent for sitt «bunnløse» sortnivå og lave strømforbruk, da bare piksler som trenger det belyses til enhver tid, noe som gjør dem til en perfekt match for maskiner som går på batteri.

Problemet har til nå vært at brorparten av OLED-produksjonen har vært styrt av LG, som har fokusert på små mobilskjermer eller massive, høyoppløste TV-er.

Ved å øke volumet av OLED-paneler som produseres for bærbare maskiner med mellom 13- og 16-tommers skjermer, og som har lavere oppløsning enn 4K, kan Samsung bli i stand til å tilby paneltypen for langt flere modeller og til en lavere pris enn i dag.

Til nå har bærbare med OLED-paneler stort sett vært en kuriositet forbeholdt de med høyt budsjett og behov for et svært høyoppløst panel.

Samsung starter masseproduksjonen i februar, så bærbare med OLED-panelene vil trolig dukke opp i løpet av våren.

Samsungs Galaxy Book Ion som vi testet i fjor sommer har et svært lyssterkt «QLED»-panel. Fremover ser vi nok flere modeller med mer energieffektive OLED-paneler fra både Samsung og andre.

Raskere og mer presise

Samsung mener selv at OLED-panelene deres vil løfte opplevelsen flere hakk, spesielt for alle som er vant til mer tradisjonelle LCD-baserte paneler, som er det de fleste har tilgjengelig i dag.

Blant annet skal de nye OLED-panelene levere mye raskere responstid og dypere sortnivå enn hva som er mulig på de fleste av dagens bærbare. Panelene skal også skilte med 120 prosent av det såkalte DCI P3-fargerommet, som i praksis betyr økt presisjon for fargegjengivelse slik at også profesjonelle kan arbeide på dem.

I tillegg loves vi at OLED-panelene skal være mulig å jobbe på selv i sollys.

Det er naturlig å forvente at Samsungs egne bærbare i Galaxy-serien blir kandidater til å utrustes med de nye panelene, men du kan også forvente at de nye panelene dukker opp i maskiner fra konkurrenter som Asus, HP og Lenovo med flere.

Vi forventer flere detaljer når CES-messen går av stabelen om noen dager. Da forventes de fleste bærbarprodusentene å vise frem årets modeller.

Les også
Test av Samsung Galaxy Book Ion 2020: Slik er Samsungs «bærbar-comeback»
annonse