Tek.no

Nyhet

SD-kort med 4 GB

Ingar Haaland
8 Juni 2005 13:05

Minnekortprodusenten ATP utvidet nylig porteføljen sin med nye SD-minnekort i flere forskjellige størrelser. ATP var i sin tid den første produsenten som greide å produsere et MMC-kort med en størrelse på 512 MB. I dag finnes det både MMC- og SD-kort i denne størrelsen, og planlegger du et innkjøp av et så pass stort minnekort, må du ut med nærmere 2000 kroner.

De nye SD-kortene bryter nye grenser. ATP lanserte flere kort i forskjellige størrelser, men selv om det kom RS-SD-kort laget med tanke på mobiltelefonbruk i størrelser på 512 MB, samt ordinære SD-kort i 2 GB-størrelse, har vi sett alt dette før. Mer interessant er det at vi allerede i slutten av året vil se SD-minnekort med kapasiteter på 4 GB.

4 GB-kortene vil bli de største i ATPs nye ProMax-serie. Masseproduksjon av ProMax-serien vil begynne allerede i juli måned, men de største 4 GB-kortene er ikke forventet før i fjerde kvartal i år.

Med andre ord er en liten revolusjon for små minnekort på gang. De nye 4 GB-minnekortene fra ATP er laget med tanke på video- og kamerabrukere, som har behov for stor lagringsplass i arbeidet sitt. De vil selvsagt også fungere med mobiltelefoner som støtter SD-standarden.

MMC- og SD-minnekortene har mange likhetstrekk, både når det kommer til størrelse og pris. Har du et minnekortadapter fungerer sannsynligvis brikkene i samme port, og både lese- og skrivehastigheten på kortene vil være noenlunde den samme.

Telefonhybrider i Norge som støtter SD-minnebrikker er: PalmOne Treo 600, PalmOne Treo 650, QTEK 1010, QTEK 2020, QTEK 7070, QTEK 8080, QTEK 9090 og QTEK S100. Eier du en av disse, vil du med andre ord allerede før nyttår kunne nyte 4 GB med plass til film, video, bilder og programvare. Har du en PDA med plass for minnekort, vil du sannsynligvis kunne bruke SD-kort i den. De fleste PDA-ene har nemlig minneport med støtte for både MMC- og SD-kort.

I dag bruker man stort sett minnekort av typen Compact Flash i videokameraer og andre teknologigjenstander som krever mye lagringsplass. Et CF-kort på 1 GB koster cirka tusen kroner (halvparten av hva et tilsvarende SD-/MMC-kort koster)Et 4 GB-kort koster dobbelt så mye. Man kan derfor anta at 4 GB-SD-kortene kommer til å legge seg i en prisklasse tilsvarende en vanlig smartmobil. At ATP blir de første med så store SD-kort, vil sannsynligvis heller ikke presse priser nedover.

MMC- og SD-minnekorttypene har som nevnt mange likheter. De utvikler seg ganske jevnt, så når et SD-kort kommer i 4 GB-størrelser, er det ikke umulig at et tilsvarende MMC-kort vil være rundt hjørnet. De nye SD-kortene fra ATP har en lese- og skrivehastighet på henholdvis opp til 18 og 20 MB per sekund. Overføringer vil derfor gå som et lyn, så lenge minnekortleseren din støtter en slik hastighet.

(Kilder: ATP, mobile9, PDALive)

Les også
Lommepensum på vei
Les også
Mini-WLAN på vei?
annonse

Les også