Tek.no

Nyhet

Kremen av 1997

Marius S Eltervåg
27 Juni 2007 12:27

I dag skal du gjøre en innsats for å finne en mobiltelefon som ikke har fargeskjerm, internett, MP3-spiller, MMS-muligheter og andre funksjoner som overhodet ikke har noe med å ringe å gjøre. For bare ti år siden var situasjonen en helt annen. En skjerm som kunne vise tre linjer med tekst ble regnet som gigantisk.

Vi har tatt et tilbakeblikk og fisket frem seks telefoner som var populære for ti år siden. Felles for alle er at vi husker dem som knakende gode modeller.

Ericsson GA 318
Til tross for at denne modellen kom ut i 1995, var den et vanlig syn i flere år fremover. GA 318 var en av de første telefonene med muligheter for å motta SMS (men du kunne ikke sende..), og bød på en skjerm som kunne vise én linje med tekst. På denne linjen fikk du plass til 12 bokstaver.

Såvidt vi kan huske kunne du heller ikke se hvem som hadde sendt tekstmeldingene du mottok, noe som kanskje var like greit siden du uansett ikke kunne svare.

Vekten på godsaken er snertne 248 gram.

Ericsson SH 888
Sort og elegant, og med muligheter for å lage egne ringetoner. SH-888 var en telefon som definitivt vakte oppsikt.

En skjerm som kunne vise tre linjer med tekst var heller ikke noe minus, og gjorde det langt lettere å skrive og lese tekstmeldinger. Hadde du mange venner var det også greit å kunne lagre hele 100 kontakter i telefonboken.

SH 888 kom også inn under 200-grams-grensen, og var dermed ikke blant de største modellene på markedet.

Og nevnte vi at den hadde en digital klokke på skjermen?

Philips Diga
Denne telefonen fikk etterhvert kallenavnet Philips DIGER, men hadde du kalt den det da den kom på markedet hadde du blitt møtt med vantro blikk. Med en vekt på 179 gram kvalifiserte den nesten til en plass i lommen på dongeribuksene dine, og var rimelig elegant.

I motsetning til dagens telefoner kunne DIGA ta i mot ekstreme mengder juling uten å ta kvelden. Å miste denne telefonen i asfalten betød i verste fall en ripe i plasten.

Med Diga kunne du også både sende og motta tekstmeldinger, og velge mellom åtte forhåndslagrede ringetoner. Skjermen hadde plass til én linje med tekst, altså 12 bokstaver.

Nokia 2110
Dette var også en populær telefon for ti år siden. 2110 lot deg lagre 125 kontakter på telefonen i tillegg til de 10-11 du fikk plass til på SIM-kortet, og hadde plass til fire linjer med 13 bokstaver på hver på skjermen.

Du kunne selvsagt både sende og motta SMS, noe som var en drøm med den store skjermen.

En vanlig feil med denne telefonen var at den plutselig mistet dekningen etter noen måneders bruk. Dette problemet løste du enkelt ved å skru ut den integrerte antennen og erstatte den med en vanlig jernskrue.

Nokia 3110
Denne modellen er forgjengeren til de kommende modellene i Nokias populære 3xxx-serie. 3100 hadde en elegant bøy, og hadde en stor skjerm. Telefonen var også blant de første som kunne vise fire linjer med tekst, noe som gjorde det mulig å lese en hel tekstmelding uten å bla nedover i en evighet.

Du fikk også muligheten til å lagre kontakter i telefonminnet. 3110 hadde plass til hele 250 kontakter, noe som selv i dag holder mål for de aller, aller fleste.

Vekten på telefonen kunne du også variere, ettersom du kunne velge mellom forskjellige størrelser på batteriet. Du fikk også batterier med innebygd vibrasjonsvarsling, slik at du endelig kunne ha telefonen på lydløs uten å gå glipp av viktige samtaler.

Motorola StarTAC
Trodde du Motorola begynte å produsere forfengelige designmodeller når den første Razr-telefonen kom på markedet? Det er feil. Motorola StarTAC var allerede i 1997 kjent som telefonen for de som satte utseendet høyt.

Med en syltynn (2,3 cm) utforming og en vekt på minimale 121 gram var det bare å brenne belteklipsen. At du i tillegg kunne åpne telefonen som et kamskjell satte prikken over i-en. Stiligere telefon kunne du ikke ha.

Spesifikasjonene var også imponerende. Når du åpnet telefonen og viste frem en fire linjers skjerm med plass til 15 bokstaver per linje, var det bare å nyte misunnelsen fra eventuelle vitner.

Telefonboken hadde for øvrig plass til 100 kontakter.

Vi hadde det vi trengte
Vi kan ikke huske at vi savnet fargeskjerm, minnekortstøtte, musikkmuligheter eller muligheter for å bruke telefonen i USA da telefonene ovenfor hadde sin storhetsperiode. Og vi hadde ledd høyt om noen hadde sagt at mobiltelefonen kom til å få innebygd kamera og navigasjonsmuligheter.

Det er nesten som om vi burde føle oss litt slemme når vi sutrer over at dagens kameratelefoner ikke tar gode nok bilder.

annonse

Les også