Nyhet

Wi-Fi til hele verden

Bruken av Wi-Fi, eller trådløse internettsoner har eksplodert de siste par årene, og stadig flere kaster kablene til fordel for trådløs nettsurfing hjemme i stua. Hvor fint hadde det ikke vært om du kunne gjort det samme på ferie i Spania?

Har du en drøm om trådløs internettilgang over hele kloden, er det på tide å få øynene opp for Fon. Fon er et lite spansk selskap som ønsker å gi hele jordens befolkning tilgang til trådløst internett verden over. Og du skal være med på å gjøre det mulig.

Idéen er like enkel som den høres ut til. Du registrerer deg på Fons nettsider og laster ned programvare som oppgraderer din egen trådløse ruter. Etter oppgraderingen kan alle Fon-brukere som er innenfor WiFi-sonen din surfe på internettlinjen din. Fordelen for deg? Alle andre Fon-brukere gjør det samme for deg.

Gi og ta
Gir du noe, så får du noe igjen. Ved å dele din WiFi-sone med andre, vil du som Fon-bruker få tilgang til andre Fon-brukeres WiFi-soner over hele verden. Hvis du velger å ta betalt for å dele din WiFi-sone, må du også betale for å bruke andres Fon-soner. Og Fon-sonene blir det stadig flere av. Siden november i fjor har 3 000 medlemmer registrert seg og lastet ned Fons ruteroppgradering.

- Fon-bevegelsen, som vi kaller den, kan oppnå det 3G og EDVO ikke har klart: trådløst bredbånd over alt. 3G og EVDO har god dekning, men hastigheten er pinlig sammenliknet med Wi-Fi, i tillegg til at disse tjenestene er altfor kostbare, skriver Fons grunnlegger, Martin Varsavsky i sin egen blogg.

Nå har store selskaper som Google og Skype fattet interesse for Fon. Sammen med en rekke andre selskaper har Google og Skype spyttet €18 millioner, eller nesten 145 millioner kroner inn i det spanske selskapet.

Hvis Fon skulle vise seg å bli en like populært som selskapet selv og sponsorene håper, er det liten tvil om hvem som kan nyte godt av suksessen. Skype, som er verdens mest populære program for VoIP, eller bredbåndstelefoni, vil naturligvis at brukerne skal ha flest mulig steder der de kan ringe over internett. Google, som nå tilbyr alt fra kart til epost- og lynmeldingstjenester, har også interesse av at så mange som mulig kan surfe på nett så ofte som mulig.

Døden for mobilselskapene?
En bransje som antakelig ikke applauderer konsepter som Fon, er mobilbransjen. For hva skal du egentlig med en mobiloperatør når du kan både ringe og sende beskjeder gratis over internett over hele verden? Glemt er både tellerskritt og hårreisende roamingpriser når du ringer utenlands. Skal du sende en kort melding, kan du bruke et av de mange lynmeldingsprogrammene. Telenor var i dag ikke tilgjengelig til å kommentere denne saken.

I dag er det flest internettbrukere i Spania og USA som har registrert seg hos Fon. Medlemstallet øker imidlertid dag for dag rundt om i mange av verdens land. På Fons egne nettsider kan du se dekningskart, registrere deg, samt lese mer om Fon-konseptet og hvordan det kan gi deg gratis internett jorda rundt.

(Kilde: Fon, IT Week, Ovum, VG, Skype Blogs, Gizmodo)

Les også
Mobil Wimax er klar
Les også
Trondheim blir trådløst
Les også
Spår WiFi-revolusjon
annonse