Til hovedinnhold

Etterlengtet Canon med 21 megapiksler

Foto: Canon

Det er tre år siden EOS 5D ble lansert. Den gang var det revolusjonerende i og med at det var det første fullformatkameraet som privatpersoner kunne kjøpe uten å ha vunnet i lotto. Lenge var det det eneste kameraet i denne klassen, men i sommer kom Nikon med sin D700 som hadde samme oppløsning (12 megapiksler) men på de fleste andre områder overgikk EOS 5D. Forrige uke kom også Sony med sin tilsvarende modell, Alpha A900, som like godt gikk hen og doblet oppløsningen til 24 megapiksler.

Fullformatbrikke med 21 megapiksler.

Nå er det Canons tur til å svare, og de har lansert en modell som likner mye på EOS 50D både i utseende og spesifikasjoner. De store forskjellene er at EOS 5D MkII som sagt har fullformatbrikke, som altså er over dobbelt så stor som APS-C-brikken som sitter i EOS 50D, den har 21 megapiksler, og blitsen er tatt bort. Det siste er antakelig gjort for å få plass til et større prismehus, som gir større og lysere søker.

Til å håndtere den store datamengden, har Canon satt inn sin nyeste prosessor – Digic IV. Denne skal kunne jobbe raskt nok til at du får tatt inntil 3,9 bilder pr. sekund. Det er litt langsommere enn på EOS 50D. Til gjengjeld har du plass til inntil 310 JPG-bilder (Large/Fine) før bufferet er fullt. Dessverre stopper det på 14 hvis du skyter RAW, noe vi synes er litt snaut.

Nytt er også at 5D MkII kan ta opp video i full 1080-oppløsning med 30 bilder pr. sekund. Den har selvfølgelig også live view. Til dette trenger du LCD-skjermen på baksiden, som nå er på 7,6cm (3 tommer) og har fått VGA-oppløsning (920 000 punkter).

Kjent plassering av knapper og hjul.

Vi er naturligvis spente på hvordan bildekvaliteten blir sammenliknet med Nikon og Sony. Nikon D700 har vi allerede testet, og var overveldet over bildekvaliteten. Siden Canon EOS 5D MkII har vesentlig høyere oppløsning, kan vi forvente lavere dynamisk omfang, litt lavere detaljgjengivelse pr. piksel og høyere støynivå. Men det vi så langt har sett av mulighetene i den nye bildebrikken og den nye prosessoren, må vi teste dette før vi tør å si noe sikkert.

Det er vanskelig å si noe om bildekvaliteten. Vi har fått leke litt med en betaversjon, men vi får ikke lov å publisere bilder tatt med det ennå, og de er ikke nødvendigvis representative for den endelige bildekvaliteten. vi hadde heller ikke med stativ eller testlab-en vår, så noe grundig fikk vi ikke gjort. Foreløpig se det ut som støynivå er omtrent på nivå med Nikon D700, noe som i så fall er meget bra, siden oppløsningen er såpass mye høyere. Ting som skarphet, detaljgjengivelse og dynamisk omfang kan vi dessverre ikke si noe om ennå.

Vi tok et testbilde på ISO 12800 og på 25600. Selvfølgelig ser man støy, særlig på ISO 25600, så det kan ikke brukes til alt. Men hvis det for eksempel skal brukes til avistrykk, eller i mindre format på web, så er det helt greit. Da vi forminsket testbildene til å fylle vår spaltebredde (564 x 376 piksler), var det ikke lenger mulig å se støy på ISO 12800. På 25600 kunne du fortsatt se noe hvis du så nøye etter.

Nytt, kraftigere batteri som tåler kulde.

Kameraet har fått nytt batteri, LP-E6, som ikke er kompatibelt med tidligere Canon-batterier. Batateriet har en spenning på 7,2V og gir 1800 mAh. Batteriet skal holde til 850 eksponeringer. En av grunnene til å bytte batteri er at det nye batteri tåler kulde bedre. ved 0 grader skal batteriet klare 750 eksponeringer, som er meget imponerende.

Veiledende pris er satt til 24 699,- kroner, og kameraet blir tilgjengelig i løpet av november.

Denne artikkelen vil bli oppdatert utover dagen, etter vi har fått en sjanse til å snakke med Canon og klå litt på en modell.

24mm vidvinkel for fullformat.

Nytt objektiv

Samtidig med lanseringen av EOS 5D MkII, ble det også sluppet et nytt objektiv – EF 24mm f/1.4L II USM. Dette er en oppgradering av det eksisternde EF 24mm f/1.4L USM. Objektivet har blitt designet på nytt fra bunnen av, og har nå 13 linseelementer i 10 grupper.

Den nye designen gjør objektivet noe større og tyngre, men det skal være en god del bedre optisk. Ikke minst har det fått en ny coating, som stopper nesten alle reflekser, også fra sidene.

Pris og leveringstidspunkt er ennå ikke fastsatt.

annonse