Tek.no

Nyhet

Bloomberg: Huawei forventer fall i mobilsalget på mellom 40 og 60 prosent

Tyrone Siu/Reuters/NTB scanpix)
17 Juni 2019 15:00

Det kinesiske mobilselskapet Huawei forbereder seg på en nedgang på det internasjonale mobilsalget på mellom 40 og 60 prosent. Det melder Bloomberg, som siterer personer med kjennskap til situasjonen.

Konsekvens av USAs forbud

Den kraftige salgsnedgangen utenfor Kina knyttes naturligvis til USAs forbud mot amerikanske selskapers samarbeid med Huawei, som ble innført i begynnelsen av mai.

Siden den gang har selskaper som Google, Intel, Qualcomm og ARM sagt at de føyer seg etter amerikanske bestemmelser, og vil dermed avslutte samarbeidet sitt i august.

Bloomberg skriver at den nye situasjonen kan få konsekvenser for Huaweis nyeste mobil – Honor 20 – som kommer i salg i Europa førstkommende fredag. Hvis salgstallene ikke er gode nok, vurderer de å trekke modellen ut av salg utenfor Kina.

Veier opp med salg i Kina

For å veie opp for det forventede salgsstupet utenfor Kina på mellom 40- og 60 millioner enheter i år, øker Huawei fokuset på hjemmemarkedet sitt. I dag har de rundt 34 prosent av markedet, og er den eneste kinesiske mobilprodusenten som har vokst det siste kvartalet.

Nå sikter de på hele 50 prosent av markedet i løpet av året, skriver Bloomberg. Ifølge avisens kilder skal flere av Huaweis sjefer mene dette er et altfor høyt mål.

Intel og Qualcomm kjemper for Huawei

Selv om Intel og Qualcomm var blant de første som bekreftet at de hadde sagt opp samarbeidet sitt med Huawei i forrige måned, er de angivelig også blant de mest aktive for å få samarbeidet tilbake igjen.

Ifølge Reuters driver Intel, Qualcomm og Xilinx Inc aktiv lobbyvirksomhet overfor amerikanske myndigheter for å løsne litt på begrensningene de har satt på Huawei.

Qualcomm skal ha pratet direkte med myndighetene i slutten av mars, og interesseorganisasjonen for halvlederprodusenter bekrefter overfor avisen at de arrangerte flere møter med amerikanske myndigheter på vegne av prosessorprodusentene.

Som det kommer tydelig frem i Reuters reportasje handler ikke produsentenes lobbyvirksomhet om å hjelpe Huawei, men heller om å verne om inntektene sine.

– Dette handler ikke om å hjelpe Huawei. Det handler om å forhindre skade av amerikanske selskaper, sa en av Reuters kilder.

I artikkelen skriver Reuters at Huawei brukte 70 milliarder dollar på å kjøpe komponenter i 2018, hvorav 11 av dem havnet hos amerikanske selskaper – deriblant Qualcomm, Intel og Micron Technology. Disse inntektene vil de ikke miste.

Huawei Norge sier til Tek.no at de ikke kommenterer salgsprognoser.

annonse

Les også