Nyhet

Nkom varslet at Data Frihet var ulovlig. Nå har Ice løsningen klar

Nkom varslet nylig mobiloperatøren Ice om at tjenesten deres Data Frihet var i strid med EUs roamingregler.

Kort fortalt gir Data Frihet tilgang til 1000 gigabyte data i måneden med en hastighetsbegrensning på 10 Mbit/sek, men disse dataene kan kun brukes i Ices eget nett. Dette kommer i tillegg til den vanlige datakvota i abonnementet, som også kan brukes der Ice bruker Telias nett.

Nkom mente at EUs roamingregler ikke åpnet for at slike tilleggstjenester kan tilby data som kun kan brukes i Norge, så lenge hovedabonnementet også er åpent for bruk i utlandet. Ice var uenige, men varslet at de kom til å føye seg for Nkoms vurdering.

Vil inkludere roamingdata

Nå er fristen for å komme tilbakemelding gått ut, og Ices kommunikasjonsdirektør Reynir Johannesson sier de har hatt en «konstruktiv og god dialog med Nkom om tolkning av EU-regelverket».

– Vi hadde gjort vår vurdering, men Nkom konkluderte annerledes og det respekterer vi. Kort fortalt: Data Frihet består, prisen forblir uendret og kundene får en forbedret tilleggstjeneste med mer gjesting i EU/EØS som kommer på toppen av det som er inkludert i hovedabonnementet, sier Johannesson til Tek.no.

Han sier Ice har varslet Nkom om at justeringen vil være på plass senest 1. juni, men sier han ikke har fått klargjort hvor mange gigabyte med EU-roaming som legges til.

EUs roamingregler

EU-reglene er nemlig slik at prisen på abonnementet eller tilleggstjenesten sier noe om hvor mye roamingdata som må inkluderes.

Frem til 1.1.2020 er maksprisen for roamingdata i EU/EØS satt til 4,5 euro (cirka 43 kroner) per gigabyte, og et abonnement må inkludere roamingdata for det dobbelte av abonnementsprisen (uten moms) etter denne satsen.

Det er for eksempel grunnen til at Chilimobils Fri Data-abonnement til 499 kroner inkluderer 19 gigabyte med roamingdata, mens Telia X til 579 kroner inkluderer 22 gigabyte.

Ices Data Frihet koster cirka 80 kroner i måneden ekskludert merverdiavgift, og det er dermed sannsynlig at det vil være snakk om 4 GB ekstra roaming.

Fra og med 1.1.2020 reduseres for øvrig maksprisen på roaming i EU/EØS til 3,5 euro (ca 33,50), og da må fri data-abonnementene øke mengden roamingdata som er inkludert tilsvarende.

Denne satsen vil reduseres videre til 3 euro per GB i 2021 og 2,5 euro i 2022.

annonse