Nyhet

Nye USB4 gir dobbel hastighet

Bare dager etter at organisasjonen som står bak USB-standarden varslet tidenes mest forvirrende navneendring for USB 3.2-spesifikasjonen, er USB4 er på vei.

Den nye tilkoblingsstandarden er en direkte etterfølger til USB 3.2 Gen 2x2 (tidligere USB 3.2).

Dobbelt så høy overføringshastighet

Av nyheter meldes det om en dobling av overføringshastigheten, fra 20 Gbit/s til 40 Gbit/s.

SpesifikasjonNavnHastighetPort-type
USB 3.0USB 3.2 Gen 15 Gbit/sUSB-A og USB-C
USB 3.1USB 3.2 Gen 210 Gbit/sUSB-A og USB-C
USB 3.2USB 3.2 Gen 2x220 Gbit/sUSB-C
USB 4USB440 Gbit/sUSB-C
Thunderbolt 3Thunderbolt 340 Gbit/sUSB-C

Dette er nøyaktig samme hastighet som tilbys av den til nå konkurrerende og proprietære Thunderbolt 3-standarden som Intel står bak. Det er imidlertid ikke helt tilfeldig, ettersom nye USB4 er basert på Thunderbolt 3, som nylig ble åpnet opp for fri bruk av alle som ønsker det.

Som en konsekvens av at den er bygget på samme teknologi vil USB4 kunne tilby nøyaktig samme funksjoner som dagens Thunderbolt 3. Vi nevner lynrask overføring av data, inntil 100 watt strøm for drifting av skjermer eller lading av enheter samt tilkobling av skjermer, eksterne grafikkort og nettverk.

Kommer til «alle» enheter

Når USB4 implementeres i de første enhetene om et par år fra nå vil det gi alle mulighetene dagens enheter med Thunderbolt 3 har i dag. Men hva er poenget med å vente dersom dette allerede er tilgjengelig, spør du?

Vel, mens Intel krever betalt av produsenter som ønsker å bruke Thunderbolt 3-standarden, vil USB4 være gratis å bruke. Det vil gi billige enheter muligheter som stort sett er forbeholdt maskiner til 8-9000 kroner og oppover i dag.

Kan bli kaos, selv med «like» standarder

Det er likevel verdt å gjøre et poeng av at dette er i teorien, for der Thunderbolt 3 er en lukket standard med strenge krav til funksjoner blir det opp til hver USB4-produsent hvilke funksjoner de bygger inn i kontrolleren som sendes ut til PC-produsenter og andre. Det eneste som alltid vil ligge fast er hastigheten.

USB Implementers Forum har varslet at de vil se på muligheten for å stille visse minimumskrav til produsenter for å sikre at alle enheter med USB4 støtter gitte funksjoner. Problemet er at USB-standarden er åpen og listen over USB4-produsenter enorm stor. Det er dermed lite trolig at en en anbefaling eller godkjenning fra USB-IF vil gjøre noen forskjell.

Nye USB4 er godt nytt for spillere:
Kan gi bærbare superkrefter med denne boksen»

(Kilde: The Verge)

Les også
Duket for forvirring med kommende USB 3.2
Les også
Forskere: USB-C-porten din kan utgjøre en enorm sikkerhetsrisiko
annonse