Til hovedinnhold

Mannen bak de 3D-skrevne våpnene har fått tillatelse til å spre instruksjonene på nettet

Den amerikanske våpenentusiasten Cody Wilson skapte mye furore da han laget verdens første 3D-skrevne skytevåpen for en tid tilbake, og myndighetene i USA svarte på fremstøtet ved å forby opplasting av tegningene som gjorde skrivingen av våpnene mulig for enhver person med 3D-skriver.

Siden den gang har det imidlertid pågått en lang rettsprosess, og nå har det skjedd en interessant utvikling, melder avisen The New York Times.

Retten har nemlig nå inngått et forlik med Wilson som gir ham lov til å distribuere instruksjonsmanualer på Internett for våpen som kan skrives ut med 3D-skriver. I forliket heter det at instruksjoner for 3D-skrevne objekter distribueres offentlig i enhver form.

Skal legge ut instruksjoner på nytt

Som en følge av vedtaket vil produksjonen av 3D-skrevne våpen trolig øke i tiden fremover, mener Wilson selv.

Verdens første 3D-skrevne våpen, Liberator. Bilde: Defcad

– Jeg kan se hvordan det vil tiltrekke flere folk og kanskje minske taktikken med skjule identiteten din. Det er ikke et stort marked akkurat nå, men jeg vet at det bare kommer til å akselerere ting, sa Wilson i en kommentar til forliket.

Forliket innebar også at staten betaler 40 000 dollar, cirka 320 000 kroner, av Wilson rettsgebyrer etter den langvarige prosessen.

Som en konsekvens av forliket vil Cody Wilsons organisasjon, som heter Defense Distributed, på nytt legge ut instruksjoner for 3D-skrevne våpen på nettet som organisasjonen tidligere ble beordret å fjerne. Tegningene, som ble lastet ned i høyt tempo etter at de ble tilgjengelige, har for øvrig allerede sirkulert på nettet via diverse pirattjenester som The Pirate Bay.

Tillatelsen til å distribuere tegninger har ifølge The New York Times gjort mennesker som kjemper for strengere våpenlovgivning nervøse, siden forliket gjør det enklere for hvem som helst å fritt lage sine egne, dødelige skytevåpen i sitt eget hjem.

Noen kritikere har også uttalt at de mener den plutselige snuoperasjonen til staten i denne saken har sammenheng med at det eksisterer nære bånd mellom den nåværende Trump-administrasjonen og våpenlobbyen i USA.

Les også: Nederlendere står i kø for å flytte inn i 3D-printede hus »

Les også
Dette er den første byen som bannlyser 3D-skrevne våpen
Les også
Den 3D-skrevne pistolen blir museumsgjenstand
Les også
Bråstans for selskap bak 3D-printede skytevåpen
Les også
Her er verdens første 3D-printede våpen
annonse