Til hovedinnhold

Intel Core i9 blir mobil

Din neste bærbare kan få en ekstra heftig prosessor.

Vi hadde ikke helt sett for oss at at en i9-merket Core-prosessor skulle bli mobil med det første. Core i9-prosessoren finnes jo tross alt kun for Intels nye ekstremplattform (HEDT – High End DeskTop) Core X.

Men skal vi tro listen over forandringer i systemovervåkingsprogrammet AIDA64, er det en Coffee Lake-H-prosessor på gang. Av to nye prosessorserier er nemlig både Intel Core i7-8000H og Core i9-8000H listet.

Av faktiske prosessorer vet vi ikke så mye, men én Core i9 er å finne. Denne har betegnelsen Core i9-8950HK.

HK-merkede prosessorer kjenner vi tidligere fra i7-serien med Skylake og Kaby Lake. Dette er da prosessorer med 45 watts TDP som kun finner veien til de kraftigste bærbare av typen Asus ROG G752VS og Acer Predator 17 X – alternativt små stasjonære PC-er.

En annen viktig ting er at dette er prosessorer som lar seg overklokke. I hvilken grad dette lønner seg å gjøre dersom CPU-en sitter i en bærbar PC er et annet spørsmål, men det bør jo ligge i genene til en toppmodell.

Bedre i9 eller dårligere i7?

Med tanke på at tidligere HK-merkede Core i7-prosessorer har bydd på det meste av hva deres tilsvarende «stasjonære» toppmodeller har gjort, er vi langt fra sikre på hvor en Core i9-8950HK skal passe inn.

Muligens vil den kunne by på flere minnekanaler og/eller flere PCIe-baner, men så spørs det da hva man i praksis trenger dette til i et mobilt oppsett. Sånn sett er det også mulig at en eventuell Coffee Lake Core i7-prosessor med HK-merking ikke vil ha seks kjerner og tolv tråder som tilsvarende prosessorer for stasjonære.

Men det vil jo bare gjøre det enda mer komplisert for kundene.

Det beste er nok å ikke spekulere for mye, men ganske enkelt vente og se hva slags planer Intel har for den kommende Core i9-8950HK.

TEST: Dette er Intel Core i9-7900X:
10 kjerner, 10 000 kroner og fenomenal ytelse >>>

(Kilde: TechPowerUp)

Les også
Nå har Coffee Lake kommet til bærbare PC-er
Les også
Nå er det offisielt: Dette er Intel Coffee Lake
Les også
Asus ROG Zephyrus GX501 med GTX 1080 Max-Q: Rå kraft i syltynn innpakning
Les også
Intel Core i9-7900X: 10 kjerner, 10 000 kroner og fenomenal ytelse
Les også
Acer Predator 17 X (GTX 1080): Så godt yter GTX 1080 i en bærbar
annonse