Nyhet

Her er verdens første flyvende taxi i aksjon

Airbus har gjennomført den første testingen av «Vahana».

Vi har ennå ikke sett noe til de flyvende privatbilene fra science fiction-filmene, men flyvende taxier er en annen historie. I fjor sommer meldte vi at flyprodusenten Airbus jobbet med et flyvende taxikonsept, og nå meldes det at den første vellykkede testingen er unnagjort.

Den 31. januar ble Alpha One, som farkosten heter, sendt opp i luften for første gang og trygt satt ned på bakken igjen. To år med planlegging og bygging ligger bak begivenheten, som Airbus beskriver som en stor milepæl.

Fem meters høyde

Den første testen var riktignok ganske forsiktig, og farkosten svevde kun i en høyde på fem meter i 53 sekunder, men poenget i denne omgang er kun å demonstrere at konseptet faktisk fungerer.

Illustrasjonsbilde som viser hvordan taxien skal brukes av passasjerer. Bilde: Airbus

Den flyvende taxien er et propelldrevet, elektrisk fartøy som bruker åtte rotorer til å lette og lande vertikalt. Fartøyet er helt selvdrevet, og meningen er at brukere skal bestille og betale for de flyvende taxiene ved hjelp av en mobilapp, litt som med Uber, hvorpå taxien vil lande på egne landingsplasser.

Fartøyet skal komme seg til disse landingsplassene på egen hånd mens kunden tar en vanlig taxi eller Uber, slik at Vahana-taxien er klar til avgang straks kunden ankommer landingsområdet. Deretter vil taxien følge en forhåndsdefinert rute til destinasjonen som kunden har valgt.

Alpha One, farkosten som ble testet denne gangen, har ytre dimensjoner på 6,2 x 5,7 x 2,8 meter og veier 745 kilogram uten passasjer. I tiden fremover skal teknologien gjennom gå ytterligere testing, og det vil nok ennå gå en stund før vi får se en bred kommersialisering av konseptet, men nå er det i det minste på vei.

Mer informasjon kan du finne på prosjektets hjemmeside.

Det futuristiske Hyperloop-toget har også gjort fremskritt »

Les også
Glem bilen – dette kan bli fremtidens transportmiddel
Les også
Dette er Airbus' selvkjørende lufttaxi
Les også
Airbus' flyvende taxier skal i lufta allerede neste år
Les også
Slik skal du bruke Airbus' flyvende taxier
Les også
Glem selvkjørende biler, Uber avslører at de skal begynne med flyvende taxier
annonse