Til hovedinnhold

– Apple har blitt mye flinkere

Men Greenpeace mener fortsatt de har en lang vei å gå.

Miljøvernsorganisasjonen holder stadig følge med de største teknologiprodusentene i verden, for å se hvor "grønne" de er. I april slapp de en ny, oppdatert liste, hvor Apple kom svært dårlig ut. Apple klaget, og mente tallene ikke stemte.

Nå har Greenpeace endret karakterene til Apple fra nesten bunnpoeng, til hakket over. Fra å tidligere få karakterene F, D og D i henholdsvis infrastruktur-plassering, energieffektivitet og fornybar energi, har de nå blitt oppgradert til D, C og C.

– Flinke, men ikke flinke nok

Men selv om Greenpeace roser Apple for å ha blitt flinkere, synes de fortsatt selskapet har mye å gjøre. De sier blant annet at Apple må bli minske bruken av kullenergi hos iCloud-datasentrene deres, men roser dem for å ville gjøre tre kommende datasentre 100 prosent drevet av "ren" energi.

De synes imidlertid Apple bør ha et lignende mål for kommende datasentre i Reno, Nevada, og alle framtidige datasentre. De synes Apple foreløpig lurer seg unna på flere punkter ved å bruke kullenergi og ved å kjøpe klimakvoter.

– De bør heller satse på å faktisk tilby ren energi, skriver Greenpeace i uttalelsen sin.

Apple har valgt å ikke kommentert saken.

Kutter ut miljøklassifisering

Samtidlig som Apple får ros av Greenpeace, har de også meldt seg ut av EPEAT(Electronic Product Environmental Assessment Tool )-registreringen. EPEAT-registreringen var en klassifisering Apple var med på å starte, som kommer i tre ulike former; bronse, sølv og gull. Her blir faktorer som livslengde, materialbruk, energisparing og forpakning vurdert, og fram til nå har alle produktene fra Apple fått tildelt gullmerket på alle produktene sine.

Nå har de imidlertid valgt å trekke seg fra EPEAT-systemet. For oss her i Norge har dette veldig lite å si, men i USA har saken fått veldig mye medieomtale. Ettersom EPEAT er statlig regulert, kreves det at alle produkter som kjøpes inn for bruk i statlige organer er EPEAT-merket. Nå som Apple trekker seg ut, vil det bli tilnærmet umulig for statsansatte i USA å bruke Apple-utstyr på jobb.

Skyldes kanskje nye Macbook Pro

Apple har valgt å ikke si noe om hvorfor de trakk seg ut, men flere spekulerer i at det kan ha noe med den nye Macbook Pro-en med retinaskjerm. Som kjent erklærte fiksenettstedet at den nye Macbooken er et reparasjonsmareritt, noe som kan ha ført til produktet ikke ville fått en god EPEAT-merking.

I tillegg har Apple sagt at den nye Macbooken reflekterer Apples nye design-retning, noe som kan bety at kommende Apple-produkter vil fortsette å være svært vanskelige å ta fra hverandre. Det vil igjen gjøre maskinene vanskelig å gjenvinne, noe som naturlig nok er viktig for å få det beste EPEAT-merket.

Hvis du vil se den opprinnelige oversikten fra april, kan du titte på følgende artikkel:

(Kilde: The Verge)

Les også
Dette er trolig iPhone 5
Les også
Apple MacBook Pro med Retina-skjerm: Farlig fristende skjermkonge
Les også
Britene laster ned like mye som før
Les også
Får du Apples nye operativsystem?
Les også
– Apple har stjålet støykanselleringen
Les også
Nå er Apples nye operativsystem ferdig
Les også
PC-produsenter mangler metall – Apple får skylda
annonse