Til hovedinnhold

Her er Steve Jobs' største suksesser

Fra The Macintosh til iPad 2.

Steve Jobs er død, og det er et stort tap for IT-industrien. Det må alle kunne enes om, enten de er Apple-fanatikere eller Apple-motstander. Jobs har hatt en voldsom betydning i IT-industrien, og har nådd ut til store brukergrupper. Han har gjort teknologien tilgjengelig for folk flest, for mannen i gata og bestemor på landet. Enten du har et Apple-produkt eller ville tatt i et med ildtang, så har Jobs påvirket industriens retning i en årrekke. Bli derfor med på en tur gjennom en rekke med produkter som endret manges syn på dataverdenen.

Apple ble dannet av Steve Jobs, Steve Wozniak, og Ronald Wayne for å selge datamaskinen Apple I. Apple I var håndbygget av Wozniak og bestod av prosessor, minne og enkelte andre komponenter, men slikt som tastatur manglet. Allerede i 1977 solgte Wayne seg ut av selskapet, et valg han trolig angrer på nå.

Macintosh Classic

24. januar 1984 ble en helt ny datamaskin med navnet The Macintosh introdusert til markedet, skapt av et team ledet av Jobs. Dette var den første datamaskinen for hjemmebrukere som kunne by på mus og et grafisk brukergrensesnitt. Maskinen solgte relativt bra, men det tok aldri helt av. Lykken snudde grunnet to lanseringer året etter. Det første var LaserWriter, en relativt rimelig PostScript-laserskriver, og den andre var PageMaker-programvaren fra Adobe. Dette gjorde maskinene populære til desktop publishing. Tradisjonelt utstyr til fremstilling av trykksaker var mye dyrere, mer omfattende og ikke minst vanskelig å forstå.

Deretter ble det litt klabb og babb for Jobs. I en aldri så liten intern maktkamp endte det med at han forsvant fra Apple i 1985, hvorpå han startet opp selskapet NeXT Inc. NeXT er et relativt ukjent kapittel, ikke minst siden dette selskapet ikke finnes lengre. I 1996 ble nemlig selskapet kjøpt opp av Apple, og Jobs var atter tilbake der han startet. Dagens OS X bygger faktisk på teknologi fra NeXT. En liten kuriositet er at Tim Berners-Lee, internetts far, brukte en NeXT-maskin under sine forsøk i CERN og dette ble verdens første webserver.

Jobs rakk også å komme seg inn i Pixar, et selskap som er kjent for sine ulike animasjonsfilmer som Toy Story, A Bug’s Life, Monsters, Inc., Finding Nemo, The Incredibles, Cars og Ratatouille.

Jobs vender tilbake til Apple

iMac – bilde av Masashige Motoe

Vel tilbake i Apple befant Jobs seg raskt i stillingen som CEO, og der gjorde han store endringer. Det første verden fikk var iMac, som pent sagt solgte som hakket møkk. Dette var en maskin der alt var inkludert inn i en enhet. Meningene om den nye maskinen var delt, men for Apple var det sentralt at man fikk en endring. iMac skulle være det enkle alternativet for å komme seg inn i IT-verden. Dermed var det duket for en rekke mer eller mindre morsomme reklamesnutter. Bokstaven i står for to ting, internett og individual, en trend som Apple på sikt overførte til flere av sine produkter.

iPod, slik den ble presentert i sin tid

I tiden etter kjøpte Apple opp en rekke programvareselskaper, noe som gjorde at man i OS X, som ble lansert i 2001, virkelig kunne by på mange godsaker. 2001 var også det året vi først fikk se iPod, en bærbar musikkavspiller. Denne hadde en eventyrlig suksess, og solgte over 100 millioner eksemplarer på seks år.

PowerBook G4 – Bilde av Jared C. Benedict

Om vi hopper et år tilbake igjen så var det i 2000 at Jobs kastet seg over PowerBook-serien, som strengt tatt ikke hadde vært noen het potet. Resultatet ble introdusert i 2001, og innebar en total forvandling. Titanium-finish og bredskjermformat, et moteikon var skapt, alle ville ha en slik.

Den første MacBook-maskinen kom i 2006, en budsjettmodell som faktisk endte opp som den mest solgte Macintosh. Disse var tilgjengelige i hvit og svart. Salget ble avsluttet for sluttbrukere nå i sommer. Mer kjent er kanskje MacBook Pro-serien, som også ble introdusert i 2006. Fellesnevneren var bruk av Intel-prosessorer, noe som gjorde at man kunne presse inn andre operativsystemer uten alt for store problemer, et faktum som nok bidro til å heve salget ytterligere. Selv om man ikke liker OS X så er det mange som liker maskinvaren, Apple legger gjerne litt mer i design enn det som er vanlig i bransjen.

iPhone 4

Ikke bare datamaskiner

Telefonmarkedet ble tatt med storm i 2007. iPhone ble lansert i januar, og kom på markedet i juni. Utviklingen hadde startet i 2005, og etter Jobs' direksjoner endte man opp på en telefon. iPhone har gjort det stort, ved første salgsdag var det store køer for å sikre seg en telefon. Dette var telefonen som hadde en brukervennlighet, en flyt i menyene som var helt uten sidestykke og ikke minst nærmest et religiøst symbol for mange. I tillegg var alternativene mindre gode, Windows Mobile var tilnærmet ubrukelig og Symbian hadde ikke berøringsskjermer.

iPad 2

iPad ble annonsert i januar 2010, og vips var et nytt marked etablert. iPad bruker samme operativsystem som iPhone, og dermed hadde man en solid katalog med apps allerede ved lansering. Da enheten kom i salg i april 2010 ble det solgt hele 300 000 enheter. Innen første uken nådde man 500 000 solgte enheter.

annonse