Nyhet

Mozilla lager iPad-nettleser

...men det er ikke Firefox.

Apple tillater ikke nettlesere til iOS som benytter andre nettleserteknologier enn Webkit – rendringsmotoren som brukes av blant annet Apple Safari og Google Chrome. Derfor er det ikke mulig for Mozilla å lansere en iPad- eller iPhone-versjon av Firefox.

Mozilla vil imidlertid likevel lage en nettleser for iPad, men basere den på webkit. Det skriver nettstedet The Verge.

Nytt brukergrensesnitt

Den kommende Mozilla-nettleseren har kodenavn Junior, og skal ifølge Mozillas Air Mozilla-blogg være "en iPad-nettleser som gjør nettsurfing morsommere, mer ergonomisk, og som tenker helt nytt når det gjelder brukeropplevelse i en nettleser".

– Hvis du ser på Safari for iPad, så er det en ganske bedrøvelig brukeropplevelse. Det er fortsatt den beste surfeopplevelsen på et nettbrett. Men det ser ut som desktopversjonen hvor de har tatt ut brukergrensesnittet og lagt det rett over på iPad-en. Vi tror ikke det er måten å lage fremtidens nettleser på, sier Alex Limi i Mozilla.

Manger faner

Den nye nettleseren vil være uten fanene du finner i den vanlige iPad-nettleseren, og du finner heller ikke det vanlige adressefeltet. I stedet vil Junior ha to knapper plassert på hver sin side av skjermen. På venstre side av skjermen er det en tilbake-pil, mens du på høyre side ser et pluss-symbol. Trykker du på pluss-symbolet får du opp en skjerm hvor du ser de siste sidene du har hatt oppe, en liste over bokmerker, samt et felt nederst på skjermen for å taste inn URL eller søke. Når du taster inn søkebegreper vil søkeresultatene automatisk dukke opp ovenfor søkefeltet.

De to hovedknappene i brukergrensesnittet skal kunne utvides med flere funksjoner, men Mozilla har ikke bestemt seg ennå for hva dette skal være.

Junior vil også la flere brukere ha separate kontoer, slik at andre familiemedlemmer som bruker iPad-en ikke kan se surfehistorikken eller bokmerkene dine uten å logge seg inn med riktig brukernavn og passord.

Les også: Mozilla-mobil kommer tidlig i 2013

Det er foreløpig ukjent når Junior blir lansert. Her kan du se Mozillas egen demonstrasjon av nettleseren:

(Kilde: The Verge og Air Mozilla)

Les også
Nyeste Firefox har alvorlig sikkerhetsfeil
Les også
Slik ser spill ut i nye Firefox 15
Les også
Logitech Solar Keyboard Folio: Dette iPad-tastaturet lades av solen
Les også
FINN.no klar for iPad
Les også
– Windows 8 til nettbrett får bare én nettleser
Les også
Nå får du TV på iPad
annonse