Tek.no

Nyhet

Politimenn slakter egne IT-systemer

Utdaterte
GPS-kart og PC-er uten smarttelefon-støtte.

iStock, 4245012
Jørgen Elton Nilsen
14 Nov 2012 15:28

I et leserinnlegg på Aftenposten.no går to norske politimenn hardt ut mot organisasjonens IT-systemer.

«I dag kommer jeg til å utgjøre en forskjell for noen. Men utforbakken begynner så altfor raskt» åpner innlegget, som er signert av Andre B. Stormorken og Jan Erik Bresil.

Kompliserte innloggingsystemer, databaser som ikke fungerer, nødnett uten dekkning i Oslo sentrum og en GPS uten nye kart er bare noe av det som politimennene sliter med hver dag.

«Svært mye av hverdagen vår handler om meningsløs ressursbruk for å holde min, sjefen og politikernes rygg fri» skriver tjenestemennene. De ønsker å bruke mer tid på å bekjempe kriminalitet, fremfor å kjempe mot datasystemet.

Ødelagt av smarttelefoner

Innlegget hos Aftenposten.no.Foto: Faksimile, Aftenposten

Politiets nye datasystem har kostet mellom to og tre milliarder kroner, og heter egentlig «Dash 2» – men betjentene selv kaller det «Krasj 2».

Betjentene forteller at de ikke kan ta bilder på åstedet med egne smarttelefoner, fordi datamaskinen ble midlertidig ødelagt forrige gang noen koblet en telefon til den.

Skal poltiet følge opp et tips, må de huske opp mot ti brukernavn og passord, etter å ha logget inn på politiet sikre nett.

«Dette er gjerne til de minst sensitive systemene, mens de mest sensitive krever ingen ekstra pålogging», heter det i innlegget på Aftenposten.no.

GPS uten brukbare kart

Når mennene endelig får satt seg i patruljebilen, utenfor kontoret med de trøblete datasystemene, blir ikke situasjonen lettere:

«Adressen vi skal til finnes ikke på GPS-en, ettersom det ikke er penger til å betale for oppdatering av kartverket i GPS-en. Vi må som vanlig bruke kartboken», forteller politibetjentene.

Videre skildrer de en hendelse i Oslo, der en beruset mann som viftet med et håndvåpen på gaten ble pågrepet:

«Vi forsøker å melde fra på sambandet, men det nye nødnettet gir ikke alltid dekning midt i Oslo. Når vi endelig får dekning, kommer vi ikke gjennom på sambandet».

Skal betjentene få vite mer om hvem mannen de har pågrepet er, må de gjerne vente en halv time i kø for å få informasjon over sambandet, fordi politibilene ikke er utstyrt med terminaler.

Kjenner seg igjen

Etter at innlegget ble publisert, har tjenestemennene blitt anbefalt til å ikke stille opp til intervju, for å unngå konflikt med politiets medieintruks, skriver Osloby.no.

Men stajonssjefen ved politihuset på Grønland, kjenner seg alikevel igjen i mange av problemene:

– De tar for seg alt fra våpendebatt til IKT. Alle disse problemene jobber man med på ulike nivåer i politiet. Noe av det de kritiserer er politisk bestemt, sier stasjonssjef Kåre Stølen til Osloby.no.

– At de forteller om sin hverdag er helt OK, men det er ikke nødvendigvis politiets offisielle standpunkt. Alt som har med politiets policy å gjøre, er det politimesteren i Oslo som skal uttale seg om, sier han til Osloby.no.

Vi venter på svar fra politiets data- og materielltjeneste.

Les hele innlegget på Aftenposten.no.

Les også
Snart kjenner butikken deg igjen
Les også
Lur nettsperren med proxy og VPN
Les også
Her er våre 14 Mac-favoritter
annonse