Tek.no

Nyhet

Toppsjefen for Intel går av

Etter 40 år i selskapet.

Hardware.no
Ole Henrik Johansen
21 Nov 2012 05:30

Denne uken kom beskjeden om at Intels administrerende direktør igjennom de siste åtte årene, Paul Otellini (62), trekker seg tilbake i pensjonistenes rekker. Nyheten kommer som en overraskelse, da de fleste forventet at han skulle bli sittende til fylte 65 år, som er selskapets øvre ansettelsesgrense.

Kritisert for ARM-kutt

Otellini har jobbet for prosessorgiganten i over en mannsalder, faktisk hele 40 av de 45 årene Intel har eksistert.

I 2005 tok han over styringen av Intel etter Craig Barrett, og har siden den tid gitt selskapet solide ben å stå på, til tross for massive kutt i staben i 2006. Samme år kvittet Otellini seg meg ARM-satsningen, som den gang var et pengesluk for konsernet. I senere tid har denne avgjørelsen blitt kritisert, da ARM nå har tatt betydelige markedsandeler fra Intel.

I begynnelsen av dette året tok Intel igjen opp satsningen på ARM-teknologi. Skulle Intel lykkes med denne satsningen, vil de bli en av de største produsentene av ARM-brikker til PC, nettbrett og smarttelefoner.

Tok «knekken» på AMD

Da Otellini tok over Intel i 2005, var selskapet i ferd med å bli parkert av hovedkonkurrenten AMD, som på den tiden hadde en bedre arkitektur på sine prosessorer. Den utviklingen har den avtroppende direktøren snudd, og det er ikke lenge siden AMD uttalte at de måtte se seg slått av Intel, og at de ville la Intel dominere PC-markedet.

Dog er ikke siste ord sagt fra AMD sin side. Senest i sommer ble det klart at de skulle slå seg sammen med ARM, i en felles offensiv mot Intel. Dermed blir nok AMD å regne med i årene fremover, selv om selskapet nå kutter dypt.

Otellini blir sittende i sjefsstolen frem til neste vår, og hvem som tar over direktørstolen etter Paul Otellini er ikke kjent. Under sunne år har han økt Intels omsettning fra 38,8 milliarder dollar til 54 milliarder dollar, noe som har gitt solide utbytter til aksjeeierne.

(Kilde: Dailytech, Pcper, Wikipedia)

Les også
Intels nye toppsjef: – PC-en er ikke død ennå
Les også
AMD kan bli solgt
Les også
AMDs markedsandeler i fritt fall
Les også
Intel satser på nye områder
annonse

Les også