Tek.no

Nyhet

Her er nye Linux Mint 13

Ny versjon lansert med flere nye funksjoner.

24 Mai 2012 15:30

Linux-distroen Linux Mint er oppdatert, og feirer nå sin trettende utgave. I Linux Mint 13 kan du nå velge mellom to vidt forskjellige skrivebordsmiljøer.

Størst, eller bare nest-størst?

Det har vært mye krangling på toppen i Linux-verdenen. Etter at Ubuntu ga opp skrivebordsmiljøet Gnome 2.3 og heller gikk for sin hjemmelagde Unity, basert på Gnome 3, var det mange som vegret seg for å fortsette å bruke Ubuntu.

I stedet vokste Linux Mint opp som et ekstremt populært alternativ, da de fortsatt baserte seg på Gnome 2.3. Det resulterte i at Linux Mint ble kåret av Distro Watch til det mest populære Linux-distroet, før det igjen ble avkreftet av tall fra Wikimedia. Dette var imidlertid en god stund siden, og siden den gang har mye skjedd.

Gnome 2 ble forlatt og gitt opp av det daværende utviklingsteamet, og mange Linux-distroer sluttet å bruke det. Likevel var det mange som likte Gnome 2, og valgte å videreutvikle det på samme linje som før, og kalte det nye prosjektet MATE.

Slik er Linux Mint med MATE 1.2.
Slik ser Linux Mint ut med Cinnamon 1.4.
MDM er en av de nye funksjonene i Linux Mint.

To skrivebordmiljøer å velge imellom

MATE vil være tilgjengelig som ett av to skrivebordsmiljøer i Linux Mint 13. Det andre alternativet er langt nyere, og har fått navnet Cinnamon. Ettersom Gnome 2 hadde vært ett av hovedelementene i Linux Mint, var mange redde for hva som ville skje da Gnome 2 forsvant. Derfor satte mange utviklere igang med å bygge ut Gnome 3, og legge til funksjoner de mente måtte til for å være et nytt og bedre alternativ for Linux Mint. Det resulterte i et nytt prosjekt de kalte Cinnamon, som nå har blitt et produkt basert på Clutter og Gnome 3.

Cinnamon skal ha et moderne utseende, men fortsatt beholde det tradisjonelle og gjenkjennelige skrivebordet. Den skal by på flere nye funksjoner på både inn- og utsiden, men skal være litt mer ustabilt enn MATE, som baserer seg på et eldre skrivebordsmiljø.

Brukere kan velge mellom både 32- og 64 bits-versjoner av MATE og Cinnammon, og begge har sine fordeler og ulemper. På Linux Mint sine egne nettsider skriver de at Cinnamon naturlig nok er litt mer ustabilt enn MATE, men at det har mange nye og spennende funksjoner de håper brukerne vil sette pris på.

Nye funksjoner

Andre nyheter i Linux Mint 13 inkluderer MDM Display Manager, som angivelig skal by på langt flere valg og innstillinger enn andre av sitt slag. På nettsiden nevner de konfigurering av temaer, fjernstyring, automatisk- eller tidsinnstilt innlogging, script og språkvalg som noen av de mest spennende funksjonene.

Operativsystemet har også blitt utstyrt med flere fine skrivebordsbakgrunner, Yahoo er valgt som søkemotor til fordel for konkurrenter som Google og Microsoft. Årsaken til dette skal være at Yahoo har sagt seg villig til å dele på inntekter de får inn fra Linux Mint-brukere, direkte til Linux Mint-utviklerne.

For å laste ned den nyeste versjonen av operativsystemet kan du gå til nettsidene til Linux Mint.

Les også: Hjelp, jeg må bruke Linux!

(Kilde: Linux Mint)

Les også
Flere forbedringer i Linux Mint 15
Les også
Ny utgave av Linux Mint er på bordet
Les også
Linux Mint ikke så populær likevel?
Les også
Hjelp, jeg må bruke Linux!
Les også
Ubuntu faller ned fra Linux-tronen
annonse

Les også