Til hovedinnhold

Manipulerer telefonnummere for å lure deg trill rundt

Utenlandske telefonsvindlere har begynt å ta i bruk nye metoder.

Problemet med at svindlere ringer deg opp fra utlandet og forsøker å lure fra deg informasjon, eller hevder å ville hjelpe deg med PC-problemene dine, er ikke nytt. Men i det siste har svindlerne begynt å bruke mer avanserte metoder for å få deg på kroken – nemlig å «spoofe» telefonnummeret de ringer fra. Dermed ser det ut som om de ringer fra et norsk telefonnummer.

Nettavisen KRS247 melder at en rekke mobilkunder på Sørlandet har opplevd å få henvendelser fra utenlandske selskaper som benytter seg av mobilnumre som tilhører uskyldige norske abonnenter.

Informasjonssjef Per Aril Meling i Telenor.

– Vi er kjent med at utenlandske selskaper ringer rundt for å prøve å få informasjon fra folk og det har vært flere saker om dette tidligere. Men det at de nå har begynt å bruke mobilnumre til norske abonnenter er relativt ukjent for oss, sier informasjonssjef i Telenor, Per A. Meling, til KRS247.

Øker sannsynligheten for at samtalen blir besvart

Ved å utgi seg for å ringe fra et norsk nummer, øker antagelig sannsynligheten for at den som blir oppringt faktisk tar telefonen.

Heller ikke vi i Tek.no er ukjent med denne typen svindel. Denne uken ble undertegnede oppringt av et nummer som tilsynelatende var svensk, men nummeret hadde færre sifre enn et normalt svensk telefonnummer. Vedkommende som ringte snakket gebrokkent engelsk og hevdet han var fra Microsoft og ville fikse problemer Microsoft visstnok hadde oppdaget med PC-en min (som faktisk er en Mac med OS X). Også for to år siden ble en av våre journalister oppringt av noen som utga seg for å være fra Microsoft.

En person forteller til KRS247 at han fikk en telefon fra et norsk telefonnummer som i virkeligheten viste seg å tilhøre et Hong Kong-firma. Vedkommende fikk tilbud om gratis oppføring i en nettkatalog, men samtalen ble brutt da den som ringte fikk spørsmål om hvorfor han ringte fra et norsk nummer. Eieren av nummeret kjente ikke til telefonsamtalen.

– Legg på

NRK Trøndelag skrev i vår om en privatperson som ble offer for at svindlere hadde tatt kontroll over hans telefonnummer. Han ble til slutt nødt til å bytte telefonnummer.

– Når en slik spoofet samtale kommer inn i nettet vårt fra utlandet, kan vi ikke se om den som ringer er den som skal ringe, altså om det er en ekte samtale. Det er derfor vanskelig å hindre dette, uttalte kommunikasjonsrådgiver i NetCom og Tele2, Ellen Scheen, til NRK da.

Juridisk direktør Frode Elton Haug i Forbrukerombudet sier til KRS247 at du bør prøve å avslutte samtalen kjapt uten å si ja til noe som helst.

– Det er firmaer og organisasjoner som mottar krav uten å ha sagt ja til noe som helst, så da gjelder det å protestere, sier juridisk direktør i Forbrukerombudet, Frode Elton Haug.

Svindlere har forsøkt å lure også oss i Tek.no:
Video: Her prøver Windows-svindlerne å lure kredittkortet fra oss »

(Kilder: KRS247 og NRK)

Les også
Ikke la deg lure av disse falske lenkene
Les også
Utro-nettsted ble hacket – utlover nå saftig dusør for å få fakket hackerne
Les også
Her kontrollerer hackeren bilen med en mobiltelefonen
Les også
Russland skal ha hacket seg inn i Pentagon
Les også
Samsung og Google tar grep for å gjøre Android sikrere
Les også
Hackere stjal fingeravtrykk rett fra mobilsensoren
Les også
Nytt Android-virus «tar betalt» for å stjele informasjon
annonse