Tek.no

Nyhet

Snart får Tesla flere autopilot-funksjoner

Ny oppdatering til Tesla Model S er underveis.

Vegar Jansen, Hardware.no
4 Aug 2015 15:59

De mye omtalte elbil-modellene til Elon Musks selskap Tesla utvikles og oppgraderes stadig. I fjor høst kunne vi melde at Model S-modellen skulle utstyres med en ny «autopilot»-teknologi som gjør at bilene kan «se» omgivelsene og foreta visse manøvre helt på egen hånd.

Nå melder blant andre Business Insider at autopiloten på Tesla Model S blir utbygget med nye funksjoner som skal gjøre kjøringen mer bekvem.

Automatisk lukeparkering og motorveikjøring

Tesla-grunnleggeren selv, Elon Musk, la ut en Twitter-melding den 31. juli hvor han skriver at den neste programvare-oppdateringen vil by på to nyheter, nemlig motorvei-autostyring og automatisk lukeparkering.

Model S kan «se» omgivelsene ved hjelp av radar, sonar og bildegjenkjenningsteknologi. Foto: Tesla Motors

Autostyringsfunksjonen innebærer, som navnet antyder, at bilene skal være i stand til å styre seg selv over lange avstander på motorveien, uten at føreren trenger å berøre rattet eller pedalene i det hele tatt.

Den automatisk lukeparkeringen er også ganske selvforklarende og setter bilen i stand til å lukeparkere på egen hånd ved å benytte kamera- og sensorteknologien i bilen. Begge de nye Tesla-funksjonene er for øvrig også å finne i diverse andre moderne bilmodeller.

Bruker radar, sonar og bildegjenkjenning

Musk skriver i en annen Twitter-melding at hovedutfordringen det jobbes med når det gjelder autostyringsfunksjonen er å få sensorteknologien til å registrere veioppmerking med lav kontrast, som er ekstra vanskelig å fange opp dersom man kjører mot lav sol.

Autopilot-teknologien til Tesla Model S, som altså først ble presentert i fjor, fungerer via en kombinasjon av en radar og en 360-graders sonar som bruker ultralyd for å «se» omgivelsene, samt et kamera og bildegjenkjenning.

Systemet er allerede i stand til å blant annet oppfatte fotgjengere og andre biler, og skal også kunne kjenne igjen for eksempel et stoppskilt. Autopiloten lar deg også automatisk skifte fil på motorveien ved å vippe blinklysbryteren i ønsket retning, så passer bilen selv på å sjekke at alt er klart.

Tesla kan snart få en ny konkurrent: Apple planlegger visstnok en egen elbil-modell »

Les også
– Som å være barnevakt for en 15 år gammel sjåfør
Les også
Denne «robot-slangen» lader elbilen helt på egen hånd
Les også
– Tesla vurderer Uber-lignende tjeneste – med selvkjørende biler
Les også
Denne flyvebilen kan snart bli satt i produksjon
Les også
Teslas nye og romslige modell nærmer seg endelig lansering
Les også
Hackere tok kontroll over Tesla Model S
Les også
Googles autobiler har vært i elleve ulykker på seks år
Les også
Tesla Model S' autopilot er kun tre måneder unna
Les også
I fremtiden vil Tesla-bilene kunne lade seg selv
Les også
Nye Tesla har dobbel motor og «autopilot»
Les også
Vi tok med Tesla på langtur
annonse

Les også