Tek.no

Nyhet

Lanserer verdens første XQD-kort

Nytt minnekort fra Sony

8 Jan 2012 15:18

Etter at CompactFlash Association annonserte den nye minnekortstandarden XQD, kom det mange reaksjoner fra leserne på Akam.no. Flere mente det var bortkastet med enda en ny minnekortstandard. Men etter at Nikon D4 viste seg å gi en av to minnekortplasser til XQD-kort, virker det som om den nye standarden blir et satsningsområde for fotobransjen. Og nå kommer endelig de første XQD-kortene på markedet, kanskje litt overraskende fra Sony.

Sony slipper to kort som en del av lanseringen, et 16GB kort som har veiledende amerikansk pris på $129.99, mens 32GB-kortet skal koste rundt $229.99. Til kortene lanserer Sony også en kortleser (USB 2.0/3.0) og en ExpressCard-adapter til maskinen, for å sikre rask overføring av filer.

Når Sony nå har sluppet det første XQD-kortet vil nok andre minnekortprodusenter følge opp temmelig kjapt; for da CompactFlash Association annonserte XQD-standardens inntog, ble det sagt at flere kort skulle vises på messen CP+ 2012, som er fra 9-12. februar i Yokohama, Japan. Sonys kort vil også være tilgjengelig fra februar.

Hastigheten på kortene skal være opp mot 125MB/s, både på lese- og skrivehastighet. Sony skriver at man kan ta 100 RAW-bilder med Nikon D4 på høyeste hastighet før kombinasjonen buffer og kort må ha en pause. Med Nikon D4s 10 bilder i sekundet (og potensielt 11), betyr det ti sekunder med serieskyting. I følge Sony er det optimalisering av flash-minnet og en unik kontroller som muliggjør filprosessering på et helt annet nivå enn hva som kan gjøres av dagens CF-kort.

Les også
Minnekort
annonse