NyhetHans Petter Faale

Møt mannen som startet entusiast-nettbutikken Microplex

Et brennende engasjement skapte suksesshistorien i Østfold.

Opp gjennom tidene har det eksistert mange butikker, både av den fysiske sorten, men også av den nettbaserte typen. Noen har det gått helt eventyrlig godt for, mens andre har måttet legge ned. En av de nettbaserte butikkene som enhver entusiast hadde et forhold til på midten av 2000-tallet var Microplex.

Microplex var stedet man gikk til dersom man ville ha noe annerledes og tøft i gamle dager. Her var det barske kabinetter og kalde katoder i skjønn forening. Prøver du å gå inn på Microplex.no i dag blir du møtt av en blank side.

Vi har slått av en prat med Microplex' grunnlegger, Hans Petter Faale. Målet var å finne ut hvordan hele konseptet startet, og hva som skjedde i kulissene i Microplex.

Nå er det enklere tider for Faale, i butikken Techbay gjør han og kona alt selv.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Startet opp kabinettsalget ved en tilfeldighet

– Det var egentlig en ren tilfeldighet. Jeg var opprinnelig en ABB-fyr, deretter startet jeg opp et eget firma og leide meg ut som konsulent via selskapet mitt som het Sarpsborg Engineering. Etterhvert gikk jeg over fra innleid konsulent til fast ansatt på Rjukan, men fikk beholde firmaet mitt på si. Reiseveien den gangen gjorde at jeg måtte kjøre en del bil, og på den tiden var det et kabinett som jeg hadde veldig lyst på. Kabinettet var ikke til salgs i Norge, og det var egentlig ingen som gadd å skaffe det heller. Utvalget i Norge var utrolig dårlig, det var bare kjedelige grå bokser uansett hvor du så, forteller Faale.

Chieftecs storslager for en del år tilbake.Foto: Ivan Langhelle, Hardware.no

– På vei hjem en dag satt jeg og lurte på om jeg skulle bestille meg et Addtronics-kabinett fra Tyskland og få dem til å sende det via posten, eller om jeg bare skulle svippe nedom selv. Hvis jeg dro selv kunne jeg fylle opp varebilen og selge videre til andre som ville ha et litt mer gjennomført kabinett. Da jeg nærmet meg rundtkjøringen ved Hvittingfoss hadde jeg enda ikke bestemt meg, men mens jeg var i rundkjøringen tok jeg en annen avkjøring enn jeg pleide og kjørte rett til Larvik. Derfra tok jeg ferjen over til Danmark og videre med varebil til Tyskland der jeg fylte den til randen med kabinetter, utdyper Faale.

Salget gikk over all forventning, og det tok ikke mange ukene før Faale utvidet virksomheten med flere produkter og gav broren Espen Faale halvpartene av aksjene mot at han styrte butikken mens han selv jobbet på Rjukan. Kort tid etter fant Espen ut at Microplex var et bedre navn enn Sarpsborg Engineering.

Nye kabinetter kom stadig til, det var tydelig at det var flere enn Faale som likte gode kabinetter med et annerledes utseende. Mange husker sikkert de legendariske Chieftec Dragon-kabinettene, som virkelig var noe for seg selv da de først kom på markedet.

– Chieftec-kabinettene var bare tilgjengelige som grå bokser her i Europa, men på det amerikanske markedet var det også en sort modell tilgjengelig. Vi tok kontakt med Europa-sjefen, for å høre om det var mulig å ta inn de sorte til Europa. I begynnelsen nektet han faktisk. Han mente det ikke var noen som ville ha noe annet enn lysegrå kabinetter. Siden det knapt fantes noe annet enn grå kabinetter på markedet var det ikke rart at det var de grå som solgte best, konstaterer Faale, før han fortsetter:

– Dessuten mente han at det bare ville bli rot med logistikken om man skulle ha flere farger på lager. Heldigvis hører det til historien at produktsjefen snudde, og de svarte Chieftec-kabinettene kom til Norge, forteller Faale.

– Raidmax-kabinettene gikk det også drøyt mye av. Vi fikk inn en 40-fots container hver 14. dag, og det forsvant, sier Faale.

Strømforsyninger ble også satsningsområde

Strømforsyninger var et annet område som interesserte Faale, og siden utvalget på disse også var dårlig i Norge på tiden, satset han også stort også på dette området. Den typiske butikken hadde bare en håndfull forskjellige modeller, og slikt som modulære strømforsyninger med kabelstrømper og blank lakk var ikke noe som folk engang viste om.

– Jeg hadde veldig sansen for PC Power & Cooling, det var skikkelig gode strømforsyninger den gangen. Så ballet det på seg med andre produsenter, som blant annet Thermaltake med Golden Orb-kjølerne.

Faale hadde også fingeren med i utviklingen av en rekke produkter. Med sin solide teknologiutdanning og ikke minst brennende interesse, var veien kort til å designe egne ting. Mest kjent er nok de ulike produktene under Mist-logoen, med strømforsyningene som Faale og resten av gjengen pumpet ut på markedet som selve kronjuvelen.

Strømforsyningene fra Mist bød som regel på god kvalitet, diskre og lekker design, samt en gjennomgående god funksjonalitet. På det norske markedet fikk de raskt en relativt stor markedsandel.

Det er mange som forbinder Microplex med vannkjøling, men dette var noe de begynte med en god stund etter oppstarten i 1999.

– I starten hadde vi bare luftkjøling. Vannkjøling representerte et for lite marked for oss, husk at den gangen utviklet CPU og spesiellt GPU langt mindre varme enn idag, så vannkjøling var relativt sært og markedet lite utviklet. Da den tidligere nettbutikken 3Dfxcool begynte med vannkjøling hoppet vi også på bølgen, sier Faale.

Kjøpt opp av Netshop

I starten var det gode tider for Microplex. Kundene strømmet til, og omsetningen for den vesle bedriften gikk stadig oppover. Likevel var det ikke bare enkelt å drive, for de var fremdeles avhengige av unike produkter. Dersom kundene fant fete kabinetter der de kjøpte resten av datautstyret sitt, ville de ikke kjøpe ting hos Microplex. Microplex styrte nemlig alltid unna komponenter, de holdt seg til kabinetter, kjølere, strømforsyninger og så videre.

– Vi var litt avhengige av at Komplett og de andre store ikke våknet og så hvilket marked de gikk glipp av. For eksempel fikk vi ha casemod-kategorien for oss selv ganske lenge, når de andre kom til hadde casemod markedet allerede passert toppen og var på vei nedover og fallet ble for vår del ytterligere forsterket av økt konkurranse, forteller Faale.

I 2004 nærmet omsetningen seg 30 millioner og andre aktører på markedet fikk øynene opp for dem.

– Vi vurderte det etterhvert dithen at det ville være en styrke for oss å selge produktene våre fra en større plattform, en plattform der kundene kunne kjøpe andre komponenter som hovedkort og lignende også. Vi solgte allerede en del av produktene våre til Netshop og i 2006 kjøpte Netshop opp Microplex. Tanken var at Microplex skulle dure på som før med egne lokaler i Sarpsborg, men at økonomifunksjonene skulle bli håndtert fra Sandefjord og Netshops lokaler.

– Vi hadde tidligere vært på mange reiser til Kina og andre land for å finne produkter å selge, og under Netshop var tanken at vi virkelig skulle satse virkelig på østen, mens Netshop tok seg av de tradisjonelle datakomponentene. Dessverre ble det ikke så enkelt å få til, vi hadde delt kasse med Netshop, og med en økonomi som til tider var litt anstrengt kunne vi plutselig ikke lengre gjøre de store innkjøpene som vi ville, det var til tider problemer med små innkjøp også. Vi var på en måte blitt bundet opp på hender og føtter, det var lite vi kunne gjøre, og når den dårlige økonomien umuliggjorde produktutvikling og større innkjøp fra Asia var det ikke lenger noen grunn for meg å være i Netshop/Microplex. Dermed ble det til at jeg trakk meg ut i 2010, forteller Faale.

Etter tiden under Netshop tok Faale seg en tenkepause, og allerede etter noen måneder var han klar. Han ville starte opp en egen nettbutikk igjen, med fokus på skikkelige nerdeprodukter. Litt senere i 2010 ble Techbay skapt, og bak roret står Faale den dag i dag. Likevel er ikke alt som før, nå er det nemlig bare Faale og kona som jobber der.

Etter Microplex-tiden startet Faale en ny nettbutikk, med omtrent samme fokus. Slik ser det ut på innsiden av Techbay »

Les også
Bli med på tur til Techbay
Les også
Bli med inn i nerdebutikken – midt i Oslo sentrum
Les også
Push-, pull- og push&pull-vifter: Så mye kaldere blir PC-en med doble vifter
annonse