Til hovedinnhold

Disse kapslene skal frakte pendlere med en fart på 240 km/t

Futuristisk konsept blir nå realisert.

skyTran

Vi lever i en tid hvor raske teknologiske fremskritt er blitt nærmest dagligdags, men likevel dukker det av og til opp nye konsepter som ser ut som om de er hentet fra en science-fiction-film.

Nyhetsbyrået Reuters melder nå om en ny transportinnretning som definitivt bærer et visst futuristisk preg, men som er i full gang med å bli realisert.

Konseptet det dreier seg om heter «skyTran» og er et såkalt «Personal Rapid Transit» (PRT)-system som tar sikte på å revolusjonere transport. Systemet består av små, aerodynamiske «kapsler» som henger fra en skinne i luften og som skal være i stand til å frakte rundt folk på en både rask, rimelig og miljøvennlig måte.

Lynkjappe «magnettog»

skyTran baserer seg på en avansert utgave av Maglev-teknologien («magnetic levitation»), som også i dag benyttes av høyhastighetstog. Teknologien innebærer i korte trekk at transportfartøyet ikke har fysisk kontakt med skinnene, men «svever» på et magnetfelt.

Vognene er ikke romslige, men til gjengjeld går det unna.Foto: skyTran

I motsetning til konvensjonell kollektivtransport er fartøyene i skyTran-systemet svært små og rommer kun to personer. I tillegg er hele systemet datastyrt og «on demand»-basert.

Det vil si at passasjeren selv kan bestille en kapsel via for eksempel mobiltelefonen eller PC-en til en bestemt stasjon, for deretter å hoppe inn i kapselen kort tid etter.

Kjapt går det også. Straks konseptet er inne i den kommersielle fasen skal de magnetiske kapslene visstnok være i stand til en hastighet på rundt 240 kilometer i timen, noe som kan kutte pendletiden betraktelig.

Bygges i Israel

I tillegg skal selve skinnesystemet både ta lite plass og være billig å bygge ut, slik at man kan lage store nettverk med skinner til en relativt lav kostnad og uten å påvirke omgivelsene i særlig stor grad.

En pilotutgave av konseptet er nå i ferd med å bli bygget i Israel av selskapet Israel Aerospace Industries, som er skyTrans første partner. Denne prøvekonstruksjonen skal bli rundt 500 meter lang, og med erfaringene fra denne skal en kommersiell utgave bygges i den israelske byen Tel Aviv.

Denne er ventet å stå ferdig i løpet av fjerde kvartal 2016 og vil koste rundt 500 millioner kroner. Det foreligger også planer om å opprette kommersielle skyTran-ruter i Frankrike, India og i San Fransisco-området i California. Mer informasjon finner du på skyTrans hjemmeside, og sjekk også ut video under.

En noe tregere transportmetode er stålhjulingene: Nå har de første kommet på gatene - slik fungerer de »

skyTran Animated Infographic from The Collaborative on Vimeo.

Mer om
annonse