Førsteinntrykk: 3D på PlayStation 3

Årets nyhet på TV-fronten er 3D, og spillbransjen viser også økende interesse for teknologien. Vi har allerede testet Panasonics nye 3D-TV, og kikket nærmere på Samsungs nye modeller. Førsteinntrykkene av testene er at 3D gir deg en ny opplevelse, men at det fortsatt er svak tilgang på blant annet filmer.
PlayStation 3 støtter også 3D, og sammen med en 3D-TV kan du oppleve eldre spill på nytt. Det er per i dag fire PS3-spill på markedet med 3D-støtte; Wipeout HD, Motorstorm Pacific Rift (demo), Pain og Stardust HD.
Vi tok derfor turen opp til PlayStation-distributøren Nordisk Film for å teste hvordan 3D gjør seg på PlayStation 3, og både TV, konsoll og spillene stod klar til dyst.

Skal du kjøpe 3D-TV? Les det du trenger å vite her.


Trenger briller

For å kunne se 3D er du avhengig av briller. Det første som slår oss er hvor avhengig du er av å holde hodet rett for å se 3D, og derfor kan det være en utfordring dersom du ønsker å ligge i en avslappende stilling på sofaen for å spille. Vrir du hodet for mye på skakke mister du nemlig 3D-effekten. Dessuten blir bildet en del mørkere når du har på deg disse brillene.

De 3D-brillene vi har testet så langt er store og klumpete, mye fordi de er laget for å passe brukere både med og uten vanlige briller. Vi tror at et bredere utvalg av briller, der du for eksempel kan velge i tredjepartsprodusenter, kan gjøre det å bruke 3D-briller mer interessant. Nettopp på grunn av at du kan kjøpe briller som passer deg.


Hvordan var det å spille?

Vi prøvde først Stardust HD, en nyversjon av Amiga-spillet Super Stardust. Her styrer man et lite romskip med venstre stikke og skyter i alle retninger med høyre stikke for å overleve mot meteoritter. 3D-effekten fremhevet den allerede skarpe grafikken, og den deilige opplevelsen av å styre et romskip i alle retninger rundt en planet. Det ble også enklere å se om meteorer og andre objekter var på trygg avstand over og rundt skipet vårt. Salvene man skyter følger planetens krumring, og den stilige effekten av å treffe fiender og objekter på motsatt side ble forsterket i 3D. Steiner eksplodere og slynges rundt på en naturlig måte ved hjelpa av fysikkmotoren og man ser øyeblikkelig hva som er nærme og hva som er lenger unna.
Deretter fyrte vi opp demoen av arkade-rallyspillet Motorstorm: Pacific Rift fra 2008. Det første vi la merke til var hvordan vårt eget kjøretøy plutselig føltes veldig lite i forhold til omgivelsene. Det var som å styre en radiostyrt bil, samtidig som fartsfølelsen forsvant. Motorsyklistene vi kjempet mot ble tilsvarende svært små. Det var lett å se 3D-effekten på grunn av de mange elementene langs veien, men de var ikke så fremtredende at det gav en virkelig forbedret opplevelse.
Wipeout HD var definitivt mer interessant enn Motorstorm. Vi startet med 3D-effekt påslått, og skipet svevde herlig over veibanen før start. Det ble raskt klart at 3D-effekten gav Wipeout HD en ekstra gnist, og det blir langt enklere å se hvor og når neste sving kommer. Da vi skrudde av etter noen løp ble hele opplevelsen overraskende platt. Inntrykket vårt er at fargene, banen og objektene rundt gled mer over i hverandre uten 3D-effekten.
 

 

Konklusjon

De spillene vi har testet er noen år gamle, og ikke utviklet med tanke på 3D. Resultatet av å gjøre spillene kompatible med 3D fungerer helt greit, men det er tydelig at potensialet på langt nær er utnyttet.

Generelt gir 3D deg en økt dybdefølelse når du spiller, noe som etter vår mening gjør det lettere å skille mellom objekter, og eksempelvis hjelper deg å bedømme avstand til krappe svinger når du spiller bilspill.

Samtidig som du får en bedre bedømming av avstander, blir også noen gjenstandene synbart mindre. I MotorStorm resulterte dette i at fartsfølelsen ble lavere og motorsyklistene så ut som miniatyrer.

Alt i alt sitter vi igjen med positive erfaringer ved å spille i 3D. Effekten gjør at du opplever spillene på en ny og bedre måte, men den er for øyeblikket ikke bærende for spillopplevelsen.
 

Les også
Nå sys Facebook inn i Playstation
Les også
– Playstation 4 vil ennå bruke plater
Les også
Piratene har knekt Playstation 3
Les også
Spillerens våte drøm
Les også
Ville du kjøpt en 3D-laptop?
Les også
5 billige TV-er over 42 tommer
Les også
- Dette er helt sykt!
Les også
Nå kommer 3D-TVene
Les også
Én av ti nordmenn kan ikke se 3D
Mer om
annonse