Tek.no

Nyhet

Førsteinntrykk: Philips Cinema 21:9

Vegar Jansen
22 Okt 2010 14:00

Hvis du liker TV-tester har du mye å glede deg til framover her på Teknofil. Som en sniktitt på godsakene har vi latt noen av våre medarbeidere få ta en rask og uhøytidelig kikk på den nye Cinema-TV-en fra Philips - en 58-tommer med ekstra bred skjerm.

Flatskjermer i dag har typisk formatet 16:9. Cinema er bredere, med et format som har fått navnet 21:9 av bransjen.


- 21:9 tilsvarer omtrent det forholdet mellom bredde og høyde du får servert på kino. De fleste filmer på DVD og Blu-ray kommer i dette formatet, og på en vanlig bredskjerms-TV med 16:9 får du da tomme svarte streker over og under filmen. Det vil du ikke få med denne TV-en, forteller Ole Henrik Johansen, TV-testansvarlig i Teknofil.no.
Men det betyr ikke at du kan si farvel til svarte streker.
- Vanlige TV-programmer er nå tilpasset 16:9-formatet. Det betyr at du på en 21:9-TV må leve med svarte felter på sidene når du ser fjernsyn og serier - noe som på denne modellen tilsvarer en vanlig 46-tommer. Du kan også velge å la bildet fylle hele skjermen, men da mister du litt informasjon øverst og nederst, fortsetter han.


Philips' Cinema-TV er med andre ord skreddersydd for den som er på jakt etter den store filmopplevelsen. Her er det filmene som får fylle hele skjermen, mens fjernsynssendingene blir mindre. På 16:9-modeller er det omvendt.
- Denne Cinema-modellen har altså høyden til en 46-tommer, men er bredere, forteller Ole Henrik videre. For å få det like bredt i 16:9-formatet må du opp i over 60 tommer, og da snakker vi om en stor TV som lett dominerer stua.

Philips vs Philips

Vi inviterte noen av våre kolleger til testlaben for å høre hva de syntes om Philips' ekstra brede TV. Som sammenligningsgrunnlag satt vi den opp ved siden av en TV i det normale 16:9-formatet.
Æren som referanse-TV gikk til Philips' egen 9705, som fikk en sekser på terningen tidligere denne måneden.
Philips 9705 på 46 tommer er etter spesifikasjonene nesten identisk med Cinema, men panelet har færre piksler i bredden. Som en vanlig 16:9-TV i Full HD har den 1920 piksler, mot 2560 på Cinema-skjermen.
Uten de 34 ekstra centimeterne i bredden slipper du også langt billigere unna - du sparer hele 20 000 kroner på det.
Det lille testpanelet fikk en dose fin film vist på begge skjermene samtidig.

Kul til film, men...

- Philips Cinema er definitivt kul til film, men jeg klarer meg fint med 16:9 også. Nå er jo dette et nytt produkt, men foreløpig er denne alt for dyr for meg, sier Vegard Haugen, journalist i Mobilen.no.

- Hadde det også vært Xbox-spill i 21:9-format hadde det fort blitt mer interessant. Særlig sportsspill som Fifa og NHL, eller bilspill, tror jeg hadde blitt veldig bra i dette formatet, fordi du ville fått langt bedre overblikk.

Dritlekker

- Overlegen! Jeg tittet knapt på den lille skjermen. Ingela Schöldtz, selger i Mediehuset Digital, kaller plutselig Philips' 46-tommer i 16:9 for "liten". Hun er selverklært filmelsker og innrømmer at hun ikke hadde hatt noe i mot å bruke ekstra mye penger på en skjerm i 21:9-formatet.

- Den er jo dritlekker, og er man to personer om det så er det jo ikke en uoverkommelig pris. En slik TV er jo også ment å vare noen år.

Egentlig ikke så stor forskjell

- Jo det er deiligere å se film når den virkelig fyller skjermen, mener Mathias Kjeldsberg Andersen, IT-Tekniker i Mediehuset Digital. Han innrømmer også at det må være den beste TV-en han har sett.

Men solgt er han ikke.

- 21:9 Cinema gjør at ting blir litt større og virker nærmere, men du får egentlig ikke med deg noen flere detaljer i bildet enn du gjør på 46-tommeren. For meg er det for liten forskjell til å rettferdiggjøre de ekstra 20 000 kronene. Men jeg også enig i at det kanskje kan revurderes dersom det kommer spill i dette formatet, avslutter han.

Førsteinntrykk: 8 av 10

Det er ingen tvil om at vårt testpanel likte hva de fikk se. Presset til å gi en en karakter etter den korte demonstrasjonen fikk vi et enstemmig 8 av 10 fra våre tre kolleger. Det største ankepunktet var prisen.
- Per i dag er det kun Philips som har TV-er i 21:9-formatet. Med en blanding av høye utviklingskostnader og lavt salgsvolum blir disse dessverre en god del dyrere enn standard flatskjermer, forklarer Ole Henrik Johansen.
Pass på å få med deg testen i morgen, lørdag 23. oktober.

Les også
Philips 46PFL9705
Les også
Få ekte kino-3D i stua
annonse

Les også