NyhetFotoworkshop på Svalbard, del 1

Hva må man ha med i fotosekken?

Ut på tur, aldri sur. Bare litt kald og overlesset.

Når du leser dette, befinner undertegnede seg forhåpentligvis i marsfart i 10 000 fots høyde. Destinasjonen? En av verdens nordligste permanente bosettinger, Longyearbyen.

Fotoworkshop

Her skal det fotograferes tre dager til ende, og attpå til kanskje lære mer enn ett triks fra erfarne fotografer som Jens Haugen, Morten Qvale og MA Ortiz.

Forhåpentligvis resulterer dette i fulle minnekort og påfyll på inspirasjonskontoen – og ingen tannmerker etter levende skinnfell på verken kropp eller kamerautstyr.

Men før vi kommer så langt, må det pakkes. Bli med videre, så tenker jeg litt høyt sammen med dere.

Valgets kval

Går alt dette ned i sekken, mon tro?

Oktober er måneden for spennende kameranyheter, både annonseringer og nye knipsedingser i butikkhyllene. I et anfall av ren, skjær galskap (og et snev av beslutningsvegring), har jeg sett meg ut intet mindre enn TO nykomlinger å fylle sekken med:

Canon EOS 70D og det speilløse Olympus O-MD E-M1.

E-M1 stiftet jeg såvidt bekjentskap med forrige måned og den smakebiten gav definitivt mersmak. En svært spennende bildestabilisator kombinert med et hus i nett og hendig format, som attpåtil skal tåle ned til 10 minusgrader, virket som en god tanke å ha med.

I 70D har Canon plassert en autofokus de kaller Dual Pixel CMOS AF. Mer om hvordan den fungerer kan du lese her, men kort oppsummert skal denne fasedetekterende fokusteknologien gi raskere autofokus ved bruk av liveview og jevnere fokus ved filming. Det høres da også ut som noe som er verdt å teste? Ned i sekken med seg, 70D!

Flytende sand

Håper ikke dette ser mistenkelig ut i sikkerhetssjekken på flyplassen...

Enn glass da, hva skal man ta med? Litt tele er sikkert greit og vidvinkel obligatorisk. Og fordi jeg allerede er så gal at jeg drar med meg TO kamerasystemer: vekt, vekt og atter vekt. Korpulente alternativer kan være så lyssterke de bare vil, de får ikke være med.

Førstevalget til E-M1 ville vært det nye, værsikre kitobjektivet 12-40 f/2.8, men dette ser dessverre ut til å være forsinket grunnet stor etterspørsel. Dermed blir det E-M5s 12-50mm f/3.5-6.3 som blir med. I tillegg har vi fått lånt oss de mer lyssterke 12mm f/2.0 og 75mm f/1.8, begge fra Olympus.

Med 70D kom også det nye STM-kitobjektivet, 18-135mm f/3.5-5.6. I tillegg har jeg blinket meg ut litt Sigma-glass. Sigma har de siste årene imponert med det ene objektivet etter det andre og da er det litt morsomt å få leke seg med litt av produktparken.

Vidvinkel var førstepri, og dermed havnet 8-16mm f/4.5-5.6 i sekken. I teleenden landet vi på en standardzoom, den relativt lette 18-250mm f/3.5-6.3. I tillegg vingler jeg litt til og fra om den mer lyssterke 17-70mm f/2.8-4 skal få bli med (fortsettelse følger?), rett og slett for å få noe mer åpent.

Men «nifty fifty», Canon 50mm f/1.8 får være med uansett. Oktoberfest-forpliktelsene må man holde.

To tanker i hodet

Denne karen kan egentlig holde seg veldig langt unna. Jeg har 18-250mm med. Foto: Shutterstock/BMJ

Ved siden av Canon'en og de utvalgte glassene til 70D, ser E-M1 og de tre objektivene ganske så nusselige ut. Olympus selv går hardt ut på at proffene kan spare MYE vekt og plass dersom de skifter til mFT/FT, og det stemmer sikkert også, men fungerer de to systemene like godt i praksis?

Det er ikke sikkert at jeg kommer frem til et svar i denne omgang, men det skal bli interessant å teste det ut.

Det er to veldig ulike beist jeg har pakket med meg og kanskje er det litt i overkant ambisiøst, men uansett håper jeg at resultatet blir haugevis av flotte bilder – og inspirerende påfyll av kunnskap fra workshopen.

Enn du da, hva ville du ha puttet i fotosekken på en slik tur? Er det noe du ikke klarer deg uten?

Fortsettelse følger...

Les også
Fikk du med deg disse sakene?
Les også
Olympus OM-D E-M1: Denne lille tøffingen klarer det meste
Les også
En dypfrossen formatduell
Les også
Et møte med forfallet
Les også
Inviterer til fotoworkshop på Svalbard
Les også
Norsk isbjørnbilde vant internasjonal kåring
annonse