Til hovedinnhold

Nye Steam Machine-prototyper lekket

Både «Gordon» og «Freeman» skal være på vei.

Valve
Anders Brattensborg Smedsrud

Det er ikke så alt for lenge siden den velrenommerte spillutvikleren Valve presenterte sine planer for å entre maskinvaremarkedet. Med sin nye Steam Machine planlegger selskapet å gå rett i strupen på de etablerte konsollmakerne Nintendo, Sony og Microsoft.

Steam Machine virker nå å være i rute for lanseringen som er planlagt en gang til neste år. I tillegg til den offisielle Steam Machine-prototypen som Valve selv viste frem i høst har nå to modeller fra et av de mange tredjepartsprodusentene som Valve ønsker å samarbeide med lekket.

Det er det amerikanske selskapet iBuyPower som etter hva Engadget kjenner til skal ha vært raske på labben, og snekret sammen prototypene som foreløpig bare går under navnene «Gordon» og «Freeman».

Nesten identiske

De to modellene skal være helt identiske innvendig. Utenpå skal den ene av de ha en omkransende gjennomsiktig stripe, mens stripen på den andre skal være sort når den ikke er belyst.

Komponentene på innsiden av karosseriet skal klare å pumpe ut en jevn strøm på 60 bilder i sekundet i full-HD-oppløsning i spill.

Ifølge The Verge skal iBuyPowers Steam Machine klare dette ved hjelp av en flerkjernet AMD-prosessor og et dedikert AMD Radeon R9 270-grafikkkort. Videre er selvsagt WiFi og Bluetooth på plass, og etter planen en 500 gigabyte stor harddisk. Den spesielle Steam Machine-styrespaken vil naturligvis også følge med i pakken.

Valves egen prototype kan dermed virke som den kommer til å by på ennå større krefter, men denne er det ikke kjent noen pris for.

Huller i hjulene

Selv om Steam Machines kan bli et nytt spennede innslag under TV-benken, har ikke alle like stor tro på Gordon og Freeman:

– Om man tar tilstanden til AMDs Linux-drivere i betraktning, tror jeg ikke AMD-komponenter er det rette valget for denne konsollen, uttalte Maxim Bardin, grunnlegger av nettsiden Linux Gaming News, til TechNewsWorld.

– AMD har aldri investert mye energi i sine Linux-drivere, så selv om maskinvaren i utgangspunktet er god, vil drivere være fulle av feil. Likevel har selskapet selv hevdet at de ønsker å forbedre Linux-støtten, fortsatte Bardin.

Gordon og Freeman skal etter ryktene få en pris på omtrent 499 dollar når de lanseres en gang til neste år, forhåpentligvis med gode drivere. Om de to prototypene er fungerende modeller eller kun konsepter er dog ikke bekreftet, men bilder som Engadget har skaffet til veie tyder på en presentasjon av produktene på neste års CES-messe, som går av stabelen tidlig i januar.

Steam Machine bruker termiske soner for å kontrollere støynivået:
Her er de første bildene av Valves spillmaskin »

(Kilder: TechNewsWorld, Engadget, The Verge)

annonse