Til hovedinnhold

– Dette blir den neste mobilitetsbølgen

Nye måter å kommunisere på via mobilen er på kraftig fremmarsj, viser undersøkelse.

iStockphoto / 18334692

Utbredelsen av såkalt "unified communication" – samordnet kommunikasjon – øker kraftig, viser en undersøkelse Norstat har gjort på vegne av Nordialog og Telehuset.

Denne typen verktøy samordner flere ulike kommunikasjonsløsninger, for eksempel tale, chat/direktemeldinger, status om hvilke kolleger som er tilgjengelige eller opptatt, videokonferanse, e-post og SMS.

Les også: – Nesten like mange velger mobil som bærbar PC

Ifølge undersøkelsen bruker mer enn seks av ti bedrifter, og 66 prosent flere enn på samme tid i fjor, verktøy som kan vise status om den enkelte ansatte – som om kolleger er tilgjengelige, eller om de sitter i et møte eller er opptatt i en samtale. Andelen ansatte som har mulighet til å delta i videokonferanser fra mobile enheter, har vokst nesten like mye – til 43 prosent.

Anwar Farrag, leder for bedriftsmarkedet i Kjedehuset.Foto: Kjedehuset

– Undersøkelsen viser at lett tilgjengelige løsninger innen samordnet kommunikasjon er på kraftig fremmarsj og blir en viktig del av arbeidsdagen for stadig flere. Løsningene gjør det enda enklere å jobbe stedsuavhengig og sømløst, reduserer behovet for reiser og forenkler samarbeidet med kunder og kollegaer. Det sier Anwar Farrag, leder for bedriftsmarkedet i Kjedehuset, som er driftsselskapet for Nordialog og Telehuset.

Dårlig sikkerhet

Selv om undersøkelsen viser at bedriftene har blitt bedre på å tilrettelegge for løsninger som gjør det enklere å utføre jobben via smartmobilen, avslører den også at det slurves med sikkerheten.

Selv om ni av ti bedrifter nå gir ansatte tilgang til jobbens e-post via mobilen, sier over halvparten av de IT-ansvarlige at bedriften mangler – eller de ikke vet om de har – løsninger for fjernsletting av innhold hvis telefonene skulle komme på avveie. Nesten 25 prosent mangler antivirus eller pålegg om bruk av passordbeskyttelse.

Les også: Slik sikrer du mobilen

– Alle bedrifter som gir ansatte tilgang til e-post og dokumenter på mobile enheter bør ha grunnleggende sikkerhet på plass. Tallene gir derfor grunn til bekymring, og det verste er at syv av ti uten slik sikring heller ikke vurderer å gjøre noe med det, sier Farrag.

Han tror bevisstheten om risikoen er blitt større, men at mange tror tiltakene er dyrere og mer kompliserte enn de er.

Slik utnytter bedriftene mobile enheter, ifølge undersøkelsen:

  • 90 % gir tilgang tilbedriftens e-post
  • 72 % legger til rette for lesing eller redigering av dokumenter (f. eks Word- og Exel-filer)
  • 56 % gir tilgang til kontorstøtte (f. eks. registrering av timer, oppdrag, leveranser eller kjøring)
  • 63 % tilrettelegger for statusinformasjon (f. eks at mobilen viser om kollegaer er tilgjengelig eller opptatt)
  • 43 % gir ansatte mulighet til å delta i videokonferanser
  • 50 % tilrettelegger for sentralbordtjenester

Les også: Dell varsler PC-ens død

(Kilde: Pressemelding)

annonse