Nyhet

Getty kan selge bildene dine

Bildegiganten Getty beskyldes for å utnytte amatørfotografer.

Fotogiganten Getty images endring av avtalen med fotosiden Flickr har skapt store debatter i fotoverden de siste dagene. Getty har lansert muligheten for at brukere av Flickr kan lisensiere bildene sine til Getty gjennom Flickr. Getty kaller tjenesten for “Request to License”, og brukerne skal kunne velge dette alternativet på samme sted som de velger lisens for bildene sine.

Med andre ord gir man bort muligheten til selv å bestemme over bildene sine og hvor mye de skal selges for.

Getty lar brukerne velge mellom to valg: Enten lisensiere alle bildene, eller ingen. Dette har skapt en stor debatt blant fotografer. Flere mener at dette er å utnytte amatører, ettersom en uerfaren fotograf ikke har kunnskap om hvor mye et bilde er verdt.

På denne måten risikerer man å selge et bilde som egentlig har en høy verdi, til en lavere pris. Dette ødelegger også markedet for profesjonelle fotografer, som i utgangspunktet kan kreve mer penger for bildene sine enn amatører. Dessuten tar Getty en viss avgift for bildene som de selger, slik at fotografen ikke sitter igjen med hele gevinsten av salget.

Flickrfotografer har alltid hatt mulighet til å selge bildene sine privat gjennom tjenesten Flickrmail, hvor potensielle kjøpere har hatt mulighet til å ta kontakt med fotografer og avtale pris, uten at en del av summen har gått til en tredjepart som Getty.

Man må velge “Request to License” under menyen "Additional informasjon" før Getty får lisens til bildene dine. Det kan derfor være lurt å tenke seg nøye om før man velger å gjøre dette, slik at man ikke ender opp med å selge gode bilder til en billig penge.

Kilder:
www.amateurphotographer.co.uk (Amateur photographers warned over Getty's Flickr deal)
www.amateurphotographer.co.uk (Photographers' fees from Getty's Flickr deal unclear)
www. amateurphotographer.co.uk (Getty: Flickr photo fees still not decided)
http://blog.flickr.net

annonse