Til hovedinnhold

Mobilen din kan hackes gjennom lufta

Smarttelefonen rommer stadig mer av livene våre. Og skulle den komme i feil hender kan det utgjøre en stor risiko.

- Over 200.000 telefoner mistes eller stjeles hvert år i Norge, informerer Lasse Maugesten, Country Manager i Eurosecure. (bilde)

Eposten din er gjerne ferdig satt opp og rommer dokumenter og informasjon fra jobben. Nettleseren husker brukernavn og passord til nettstedene du pleier å bruke. Adressen din er lagret i GPS-applikasjonen. Tekstmeldingene dine rommer trolig mye personlig informasjon, sammen med en rekke fotoalbum der venner og kolleger er tagget.

Tiltak mot tyveri
Noen sikkerhetsmekanismer mot tyveri har man riktignok på nye smarttelefoner. Mange produsenter lar deg fjernlåse og slette telefonen fra nettet. Telefonene har også en låsekode som må tastes inn hver gang man skrur den på.

Dette er allikevel ingen garanti mot misbruk. Og det er heller ikke bare det at telefonen blir stjålet som er farlig.

Forsvinner telefonen din vet du i det minste at telefonen er borte og kan låse den. Mye farligere er det om noen kommer seg inn på telefonen din gjennom nettverket. Da kan man potensielt avlytte og tappe telefonen uten at brukeren er klar over det.

– En metode som benyttes for å ta over en annens telefon, er et såkalt "man in the middle"-angrep. Der benytter hackeren et Wifi-hotspot, et åpent, trådløst nettverk, som din telefon er koblet til, og infiserer telefonen med skadelig kode som åpner en bakdør og gir hackeren full kontroll over din telefon, forteller IT-sikkerhetsekspert i Eurosecure, Anders Nilsson.

Les også: Derfor skal du aldri surfe på åpne trådløse nett

Apps kan være farlige
Et annet faremoment er at man installerer en ondsinnet applikasjon på telefonen.

– Man kan også åpne tilgangen til telefonen ved å installere applikasjoner med skadelig kode i. Et angrep kan også rettes direkte mot din telefon via SMS eller epost med en lenke som man lures til å åpne. Deretter blir man flyttet videre til en hjemmeside der telefonen infiseres.

Spesielt Android-platformen har blitt kritisert for å ha dårlig kontroll over applikasjonene som lastes opp i appsbutikken Android Market.

Les mer: – Tusenvis av mistenkelige Android-apps

Nilsson tror imidlertid at farene ved smarttelefoner er noe overdrevet i medias dekning,

- Man kan alltids finne nye sikkerhetshull om man vil. Men så lenge telefonen ikke er såkalt jailbreaked eller rooted, helt enkelt at sperrene som er satt av produsenten er ulovlig åpnet, skal det i de fleste tilfeller ikke gå an å installere kode i det hele tatt. Sånn sett er telefonene veldig sikre. Men forsiktig, det skal man uansett alltid være, sier Nilsson.

Slik beskytter du deg

Her er Eurosecures seks råd for å holde smarttelefonen din trygg:

  1. Bruk en tidsinnstilt låsekode, slik at den som finner telefonen din ikke uten videre lett kan låse opp telefonen. Benytt gjerne et relativt kort tidsintervall før sikkerhetsmekanismen aktiveres og koden må legges inn på nytt.
     
  2. Ikke jailbreak eller roote telefonen, hvis du ikke er god oversikt over hvilke sikkertsrisikoer det medfører. Ved å jailbreake en iPhone, så åpner du også opp for mulig angrep av ulike slag, ettersom nettopp Apples meget proprietære og strenge kontroll over hva som kan installeres på telefonen, også medfører at det er langt vanskeligere å infisere telefonen med skadelig kode og virus.
     
  3. Har du mye sensitiv informasjon på telefonen, så bør du slutte med det, eller skaffe deg sikkerhetsprogramvare som blant annet tillater fjernsletting av innholdet.
     
  4. Installér nye oppdateringer fra leverandøren. Hele tiden.
     
  5. Ha alltid telefonen under oppsyn. Og skulle den bli borte, er det viktig å iverksette tiltak raskt.
     
  6. Vær oppmerksom på at telefonen i prinsippet er en datamaskin, noe som betyr at du bør være minst like forsiktig og skeptisk til ukjente filer og andre rare hendelser som når du bruker en datamaskin.
Mer om
annonse