Tek.no

Nyhet

Stor økning i ytelse

SSD-produsentene går inn i 2011 med meget høye ytelser.

Jørgen Elton Nilsen
7 Jan 2011 15:00

Under CES-messen i Las Vegas som pågår i skrivende stund, er SSD-ene på ingen måte glemt. Disse høytytende småtassene tok definitivt lagringsmedier til et nytt nivå i 2010, og produsentene sparker i gang 2011 ved å annonse meget høye ytelser.

Her har vi samlet tre av lanseringene som nå er gjort, både Crucial, Corsair og OCZ har sluppet nye enheter som skal være tilgjengelig innen sommeren. Intel skal også ha noe godt på lager, men inntil videre sitter vi ikke på konkret informasjon fra den kanten.

Det som er helt klart, er at ytelsene vi her blir lovet gjør armbevegelsen din til en flaskehals når du skal flytte filer.

OCZ går for Sandforce

Som vi har skrevet tidligere har OCZ og Sandforce tett bånd, og det er derfor ikke spesielt overraskende at dette samarbeidet markerer seg i 2011.

OCZ lanserer nå blant annet Vertex 3 Pro. Enheten bygger på den nye Sandforce SF-2000-kontrolleren, nærmere bestemt toppmodellen SF-2582. Enheten benytter den relative ferske SATA III 6 Gb/s-standarden, noe som hinter litt om ytelsene det er snakk om.

OCZ lover her ytelser på hele 550 MB/s sekvensiell skriving, og 525 MB/s sekvensiell lesing. Den forrige generasjonen med SSD-er lå på ytelser mellom 280 - 310 MB/s, så det er nå snakk om en temmelig drastisk økning. Videre lover produsenten at IOPS-verdien skal ligge tett opptil massive 80 000 (4k tilfeldig skriving), et stort steg fra de 30 000 det var snakk om tidligere på SF-1500.

Tall som dette er noe man normalt skal ta med en klype salt, men Anandtech(se kilder lenger ned) har fått låne en meget tidlig versjon av enheten. Som det påpekes i artikkelen er dette en meget, meget tidlig versjon av produktet, men likevel får de målt henholds 518 MB/s og 492 MB/s - noe som lover godt.

Når enheten kommer i salg vil den benytte 25 nm-minnebrikker fra Intel.

Vertex 3 Pro kommer med kapasiteter fra 64 GB til 512 GB. Priser er foreløpig ukjent, men enheten skal lanseres sent i andre kvartal.

Corsair går for Marvell

Konkurrenten Corsair følger med, og har også lansert en SSD som benytter SATA III 6 GB/s-standarden. Serien heter Performance 3, og kommer i første omgang med tre forskjellige kapasiteter.

256 GB-versjonen blir flaggskipet, og vil yte noe bedre enn de to mindre enhetene på 128 og 64 GB. Enheten er bygget rundt den nye Marvell 9174 kontrolleren, som kommer med full støtte for TRIM og søppelhåndtering. Hvilke minnebrikker enheten kommer til å benytte er ikke kjent, men Corsair sier at det skal være "nøye utvalgte NAND-brikker".

Når det kommer til ytelsene kan vi først som sist si at vi ikke har konkret informasjon på IOPS-verdien eller responstiden. Det vi derimot vet er at enheten skal kunne nå sekvensielle leseytelser opp mot 480 MB/s og sekvensielle skriveytelser opp mot 320 MB/s. De to modellene med lavere lagringskapsitet vil yte noe lavere, men det er fortsatt snakk om 410 MB/s og 210 MB/s for 128 GB-modellen samt 365 MB/s og 110 MB/s for enheten på 64 GB.

Performance 3-serien skal bli tilgjengelig allerede sent i januar, men prisene er foreløpig ukjent.

C400 blir Microns alibi

Den siste SSD-en vi tar med denne gangen er fra Micron. Deres RealSSD C300 har vært kjent for å være en av de bedre enhetene på markedet i 2010, og ikke overraskende følger de også med på det nye 500 MB/s-kappløpet i 2011.

Denne uken ble C400 lansert, det som skal være etterfølgeren til C300. Forgjengeren var en av få SSDer som kunne levere over 300 MB/s sekvensiell skriving, stoppet av SATA 3,0 Gbit/s-standarden.

Nå er en ny SATA 6,0 Gbit/s-kontroller på plass, og grensene kan derfor flyttes. C400 blir, som eneste enhet i denne artikkelen, også levert i 1,8"-formatet i tillegg til 2,5".

Det kan her skiltes med en sekvensiell leseytelse opp mot 415 MB/s og en skriveytelse på 260 MB/s. Det er med andre ord snakk om en liten økning på 60 MB/s på begge kanter.

IOPS-verdi eller responstid er foreløpig ikke kjent.

Produksjonen av C400 starter for fullt i februar. Pris og tilgjengelighet her til lands er foreløpig ikke kjent, men det er klart at enheten skal leveres med kapasiteter fra 64 GB til 512 GB.

(Kilder: Pressemelding Corsair, Pressemelding OCZ Dailytech Anandtech)

Les også
Corsair lanserer billig-SSD
Les også
Plextor satser på SSD
Les også
Optimaliser Samsung SSD
annonse

Les også