Til hovedinnhold

Retrotest: Nokia 3310

Marius Valle
Av- og på-tasten sitter på toppen av telefonen.
Godt adskilte taster gjør det lett å skrive SMS.
Skjermen har plass til hele fem tekstlinjer, og er 1,6 tommer stor.
Her får du mange artige spill.
Snake byr på mye underholdning.
Denne meldingen må du venne deg til å se ofte.
Hva skal du med et beist som Nokia E90 når du kan få nesten alt du trenger i en Nokia 3310?

Husker du Nokia 3310? Klart du gjør! Denne telefonen er nesten symbolet på mobilrevolusjonen, og en telefon "alle" ungdommer hadde ca år 2000.

Dette er en klassiker, og mange hadde denne som sin første mobil. 3310 var billig, god på SMS, hadde utskiftbare deksler og fire spill innebygget. Men ville den holdt mål i dag?

Godfølelsen

Om du har eid denne telefonen, og det er lenge siden du kasserte den, får du umiddelbart en god følelse av å ha den i hendene. Undertegnede gjør i alle fall det.

3310 er en kraftig plugg av en telefon med en tykkelse på 2,2 cm og en vekt på massive 133 gram. Dette er rett og slett en telefon du kan utøve aktivt selvforsvar med dersom du kommer i en kinkig situasjon. Den kan også brukes til å jakte bjønn i sesongen.

Tastene er også en drøm. De er plassert godt fra hverandre, men bråker en del. Selve skallet på telefonen føles sånn passe solid. Av erfaring vet vi at den tåler å gå i bakken, men plasten er for myk til at dekselet egner seg som ølåpner.

Glamdeksler

Det vi liker med utseendet på telefonen er at det kan endres på. Siden både front- og bakdekselet og tastaturet kan skiftes ut, åpner det for ny design av ymse slag, for eksempel med logoen og fargen til fotballaget ditt, eller metallic design med drager og lettkledde damer med sverd. Lekkert.

Om vi ser forbi det ytre, er det nok av snadder også under panseret. Skjermen er av den lettleste typen, med en oppløsning på hele 84 x 48 piksler. Det holder kanskje ikke til å se på bilder, surfe på nettet eller se på video med. Men så spiller det liten rolle da telefonen verken har internettilkobling, kamera eller mediaspiller.

Underholdningsbombe

Men spill, det har denne rakkeren. Hele fire underholdningsbomber, som Snake 2 og Space Impact. Disse byr på flere timers underholdning.

Du finner ellers mye moro i å komponere ringetoner på 3310. Her snakker vi ikke om noe nymotens polyfoniske ringetoner eller "realtones". Nei, her får du gode gamle pipetoner. Når disse tonene strømmer ut av lomma di (en etter en), så vil du med en gang hylles inn i en moteriktig retro-sfære. Du kan lage inntil åtte ringetoner.

Real profftelefon

Telefonen har også en rekke nyttige nyttefunksjoner, som mulighet til å lagre telefonnumre på SIM-kortet. Hver kontakt kan ha 16 tegn, og telefonnummeret kan være maks 20 siffer. Antallet oppføringer er kun begrenset av tilgjengelig plass på SIM-kortet. Telefonboken burde med andre ord være mer enn god nok for de aller fleste.

En ting vi er litt misfornøyd med er at det kun er plass 15 SMS-meldinger. Telefonen har ikke noe innebygget meldingsminne, så det kan bli en del sletting. Vi kunne ønsket oss plass til i alle fall 20 meldinger.

3310 har også en funksjon som lar deg sende og motta SMS som i en chat. Eller trådet SMS om du vil. Det går dessverre ikke an å lagre chattene, så om du kommer borti feil tast, så forsvinner hele greia. Upraktisk.

Har vekkerklokke!

Ellers setter vi pris på at telefonen har praktiske planleggerfunksjoner, som kalkulator, huskelapper og en utrolig nyttig vekkerklokke. Og det er dessuten mulig å lagre forskjellige profiler, slik at du med noen tastetrykk kan sette på en annen ringetone om du vil.

Talekvaliteten i 3310 er helt seriøst overraskende god. Du hører fint den du snakker med, og de hører deg uten problem.

Litt dårlig batterilevetid

Batterilevetiden er vi imidlertid litt misfornøyde med. Det holder nemlig ikke til mer enn omtrent tre minutters samtale, noe som kanskje kan bli litt snaut for noen. Hviletiden opplever vi at er sånn passe: Vi må i snitt lade telefonen fem-seks ganger hver dag. Dette er selvsagt ikke noe stort problem om du har lader i nærheten, men kanskje litt dumt om turen på butikken tok litt lenger tid enn du hadde planlagt.

Det er mulig at problemet kan avhjelpes en del ved å kjøpe et nytt batteri.

Hvorfor ikke Wi-fi og super-3G?

Med unntak av de få manglene vi allerede har nevnt, savner vi noen funksjoner. Vi ble overrasket over å ikke finne Bluetooth, Wi-fi, kamera, 3G, Edge, GPRS, kalender, støtte for ekstraprogrammer eller fargeskjerm for å nevne noe. Men hvem bruker vel egentlig slike funksjoner?

Vi syns Nokia 3310 alt i alt representerer mobiltelefonens gullalder, ved at dette er et eksempel på mobilen den gangen den bare var perfekt. Telefonen er rett og slett fantastisk bra, kanskje med unntak av at den er direkte dårlig. Løp og kjøp!

Denne sommeren kjører vi artikkelserien "Retrofil", hvor vi ser oss tilbake og kikker på gamle storheter. Vi kommer også til å teste en del gamle klassikere, og se om de holder mål den dag i dag.

annonse