Nyhet

Fujifilm letter på sløret

Fujifilm Finepix X100 er et rammesøkerkamera som har fått mye oppmerksomhet etter at det ble avduket på Photokina.

Det var mange som ble overrasket da Fujifilm viste frem sitt nye entusiastkamera Finepix X100 under fotomessen Photokina tidligere i år.

Kameraet som ble utstilt var en prototype av et rammesøkerkamera som fremstår som en av de mest spennende nyhetene på lenge.

Les også: Photokina 2010 er i gang

Med en APS-C bildebrikke på 12 megapiksler, et fast fujinonobjektiv med en brennvidde på 23mm (tilsvarer 35mm på fullformat) og største blender f/2, har kameraet spesifikasjoner som tiltrekker seg enhver nostalgisk gatefotograf.

I tillegg har kameraet en spennende hybridsøker som både er optisk og elektronisk, med mulighet for å la fotografen bytte mellom et elektronisk bilde eller et optisk bilde av motivet.

Prototype av Finepix X100. Legg merke til bryteren for å velge fokus.

På Photokina var Fujifilm forsiktige med informasjon om kameraet, ettersom det fortsatt er under utvikling. Nå har imidlertid fotoprodusenten sluppet mer info om kameraets funksjoner:

  • Bryter for fokus: På kameraets venstre kortside vil man finne en bryter som lar brukeren velge mellom manuell eller automatisk fokus. Ved manuell fokus fokuserer man med fokusringen som sitter på objektivet. En avstandsmåler skal hjelpe fotografen med å finne fokus, eller man kan bruke den eletroniske øyesøkeren. Med den optiske søkeren er det ingen hjelp å få, så det anbefales ikke. I autofokusmodus kan man velge mellom enten single shot, eller følgefokus.
  • Egen RAW-knapp: Kameraet får en egen RAW-knapp på baksiden av kameraet. Denne har to funksjoner. Om man fotograferer i JPEG og ønsker å skyte både i JPEG og i RAW, kan man trykke på knappen. Knappens andre funksjon er at RAW-bilder kan bli fremkalt i kameraet.
  • Filmfunksjon: Kameraet skal kunne filme med 24 bilder per sekund i 720p, med lyd i stereo.

Les også: Retroentusiastkompakt fra Fujifilm

Fujifilm Finepix X100 er retro så det holder, med blenderring på objektivet.

Fujifilm har også annonsert at det vil komme en del tilbehør til kameraet når det lanseres, som blant annet batteripakker, eksterne blitser, bærevesker og en adapterring.

Noen hemmeligheter holder Fujifilm fortsatt for seg selv, for pris og lanseringdato er ennå ikke kjent. Men i følge produktsjef, Bente Vikenes, hos Fujifilm i Norge, vil kameraet komme på markedet i februar eller mars 2011.

Les også: Småplukk og rariteter

Kilder:
www.bjp-online.com
www.finepix-x100.com

Les også
Skal det være et Leica i Lego?
Les også
Retroentusiastkompakt fra Fujifilm
Les også
RAW – det digitale negativ
annonse