Nyhet

Canon har lansert EOS 80D og gitt G7 X en sårt tiltrengt oppgradering

Vi har sett på de nye Canon-modellene!

Da Canon inviterte oss til å se på de nye kameraene deres, forventet vi kanskje den nye 1D X Mark II og noen nye kompaktkameraer av IXUS-typen; altså ikke fryktelig spennende, men helt OK. Vi tok feil. Vi fikk riktignok se på 1D X Mark II, men mer aktuelt for oss: Canon har lansert det semiproffe speilreflekskameraet EOS 80D, og gitt enusiastkompakkameraet G7 X en sårt trengt ytelsesoppgradering.

EOS 80D - og hvorfor vi bryr oss

Man kan jo spørre seg hvorfor vi blir så gira for et nytt speilreflekskamera, i en tid der salgstallene helt tydelig viser at speilløse systemkameraer tar over markedet. Men der vi trakk litt mer på skuldrene av de minste speilreflekskameraene, EOS 750- og 760D som kom i fjor, er 80D helt klart et mye mer spennende kamera.

Canons semiproffe speilreflekser er forholdsvis store, men til gjengjeld er de også noen solide arbeidshester.

Canons speilreflekskameraer er delt inn etter antall siffer i navnet. Dess mindre siffer, jo bedre kan du regne med at kameraet er. Vi kalte EOS 80D et semiproft kamera i introduksjonen, og det er fordi Canons to-siffer-serie har bestått av kameraer som kan tilfredsstille de mange proffesjonelle brukere, men samtidig har en pris som gjør dem tilgjengelige også for dedikerte amatører og hobbyfotografer. I senere tid har riktignok mellomstegsmodellene som EOS 6D og EOS 7D Mark II sørget for en litt mykere prisovergang fra to-siffer-serien, til det betydelig dyrere fullformatskameraet EOS 5D Mark III; men likevel: For Canon brukere er det to-siffer-serien som lenge har vært «folkets» arbeidshest, og en oppdatering er helt klart velkommen.

Speilreflekskameraer har nemlig noen fordel overfor sine speilløse konkurrenter;
les mer om det og de andre fordelene og ulempene i vår kameraguide » (Tek Ekstra)

Oppdatert autofokus og ny bildebrikke

Og det er nettopp en arbeidshest vi forventer at EOS 80D skal være også. Forrige modell, EOS 70D, har vært på markedet i snart tre år, og med den raske utviklingen i markedet i dag er det forholdsvis lenge. Den største oppgraderingen ser ut til å ligge i autofokussystemet, der vi har gått fra 19 fokuspunkter på EOS 70D, til hele 45 på EOS 80D. Av disse er alle av den mer treffsikre krysstypen, og samtlige er fasedetekterende, som er veldig bra når vi skal fokusere på ting i bevegelse.

Skuddtakten ligger fortsatt på 7 bilder i sekundet (fps), så EOS 80D havner likevel noen hakk bak «sportskameraet» EOS 7D Mark II, med sine 65 fokuspunkter og 10 bilder i sekundet. EOS 80D blir utstyrt med Canons DIGIC prosessor, noe vi stusset litt over, med tanke på at G7 X Mark II blir utstyrt med den nyere og sterkere DIGIC 7. Ifølge Canon er dette på grunn av speilreflekskameraenes lengre utviklingstid, spesielt med tanke på at EOS 80D er bygget for å tåle langt tøffere bruk enn G7 X. Likevel, 7 fps er som regel mer enn nok likevel, og det er nok ikke ofte at 45 fokuspunkter blir for lite.

Som forventet har oppløsningen fått et lite løft i tillegg, fra omtrent 20- til 24 megapiksler. I praksis gir dette omtrent 500 ekstra piksler i høyden og 500 i bredden, så det er ikke noen stor oppgradering, men nok til at EOS 80D kan henge fint med i markedet. Nye bildebrikker pleier å gi litt forbedret ISO-ytelse også, så det ser vi frem til å få testet skikkelig.

Canon har lansert et nytt 18-135 mm-objektiv som leveres i kit sammen med EOS 80D.

Wi-Fi og NFC for enkel tilkobling

I likhet med forgjengeren har også EOS 80D innebygget Wi-Fi, og har også fått NFC, slik at det skal være veldig enkelt å raskt koble en smartelefon eller nettbrett til kameraet for å dele bilder med omverdenen. Wi-Fi-funksjonen kan også brukes til å fjernstyre kameraet, og skal la oss styre alt fra fokus, til lukker og blender.

Det er selvsagt flere mindre oppdateringer og forbedringer som vi håper å komme mer tilbake til i en test av kameraet. Canon forventer at vi vil se det i butikkene rundt 25. mars, og anbefalt utsalgspris for kamerahuset er satt til 12 799 kroner. Dette er bare 2000 kroner mindre enn hva et 7D Mark II koster i dag, og så for fartsglade fotografer kan den forholdsvis lille prisforskjellen raskt gjøre sistnevnte til et bedre alternativ. Utover det virker EOS 80D som en lovende «all-round» arbeidshest som vi gleder oss til å se nærmere på.

Her finner du en oversikt over alle kameraene vi har testet »

G7 X får en sårt tiltrengt ytelsesoppgradering

Canon PowerShot G7X får sin Mark II, og det ser lovende ut.

Blant kompaktkameraene er oppdateringsfrekvensen hyppigere, og det er ikke mer enn rundt 18 måneder siden G7 X så dagens lys. Et avansert kompaktkamera, med en forholdsvis stor bildebrikke av 1"-typen, som skulle ta opp konkurransen med Sonys populære RX100-serie. Og G7 X gjorde en ganske god jobb, bortsett fra at det manglet søker, og det var fryktelig tregt når vi skulle ta bilder i RAW-format.

Søkeren fikk vi med Canon G5 X rett før nyttår, og nå får vi også bedre RAW-ytelse. Ifølge Canon skal G7 X Mark II takket være den nye DIGIC 7-prosessoren klare en skuddtakt på opp til 8 bilder i sekundet, i RAW-format, noe som vi tror vil løfte brukeropplevelsen et stort hakk. Ifølge pressemeldningen er også autofokusen forbedret, med en mer pålitelig følgefunksjon - også dette takket være den nye prosessoren.

Samme bildebrikke og samme optikk, men bedre betjening

Bildebrikken i G7 X Mark II ser ut til å være den samme som sist, en baklyst 1-tommsbrikke med en oppløsning på omtrent 20 megapiksler. Dette er antakeligvis den samme bildebrikken som Sony bruker i sine RX100-kameraer, og som Canon har brukt i sine andre PowerShot G-kameraer. Den har gitt gode resultater hos samtlige. så det er det ingenting å si på. Også optikken ser ut til å være den samme som på forrige utgave, og G5 X, altså et objektiv med en effektiv brennvidde på 24-100 millimeter, og en forholdsvis stor blenderåpning på maks f/1.8 - 2.8 (vidvinkel og tele).

Her er PowerShot-familien samlet med G7 X Mark II helt til venstre.

Canon Norge hadde dessverre ikke fått inn G7 X Mark II enda, så vi fikk ikke sett det i levende livet, men ut fra bildene kan vi se at Canon har forbedret kameragrepet på fremsiden av kameraet. En annen ting vi har klaget litt på med kameraene i Canons G-serie (dvs. G7 X, G9 X og G5 X) er at den trinnvise kontrollringen rundt objektivet er helt forferdelig å bruke til manuell fokusering. Sonys trinnløse ring på deres RX100-kameraer er mye bedre til dette, men dårligere enn Canons trinnvise til å velge ting som blender og lukker. Canon har tydeligvis fulgt med i kritikken, for nå får vi i både pose og sekk. Med en liten bryter kan vi nemlig velge om kontrollringen rundt objektivet skal være trinnvis eller trinnløs, noe vi er veldig spente på å få testet så raskt Canon Norge får noen testeksemplarer tilgjengelig.

G7 X Mark II er forventet å være i salg i mai, og anbefalt utsalgspris er 6 690 kroner.

Vi har nylig testet Canon G5 X og G9 X, sjekk dem ut her:
Canon G5 X: Canons beste kompaktkamera til nå »
Canon G9 X: Kanskje den beste bildekvaliteten du kan putte i bukselomma »

(Kilde: Pressemelding)

Les også
Endelig er speilreflekskongen tilbake
annonse