Nyhet

Intel fikk rekordbot på 8,6 milliarder kroner – tapte anke

EU beskylder selskapet for misbruk av markedsposisjonen sin.

Det er en kjent sak at det finnes en del dominerende aktører i de ulike delene av IT-bransjen, noe som har gjort flere selskaper sårbare for monopolbeskyldninger, blant annet Microsoft og Google.

Det er gjerne EU som er mest aggressive når det gjelder ønsket om å begrense markedsposisjonen til IT-selskaper, noe vi også så et eksempel på i 2009, da EU-kommisjonen ila prosessorgiganten Intel en bot på 1,06 milliarder euro for det de kalte misbruk av markedsstillingen sin.

Med dagens kurs tilsvarer denne summen formidable 8,6 milliarder kroner, og er den desidert største boten som er gitt av EU noensinne. Intel betalte boten i 2009, men ikke overraskende ble den samtidig anket i den hensikt å få boten annullert eller sterkt redusert.

EU avviser anke

Som blant andre Ars Technica og nyhetsbyrået AP nå melder har argumentene bak anken imidlertid blitt avvist av EU.

Det Intel, som i dag har en markedsandel på rundt 80 prosent, spesifikt er blitt beskyldt for er å forsøke å skvise hovedrivalen sin AMD ut av markedet ved hjelp av tvilsomme metoder, noe som skal ha funnet sted i perioden 2002-2007.

Ifølge EU skal disse metodene blant annet ha gått ut på å betale bestikkelser til den store tyske butikkkjeden Media-Saturn for å sikre at kjeden kun tok inn datamaskiner med Intels prosessorer på lager, og ikke maskiner med AMD-brikker.

Skuffet over avgjørelsen

Den mektige unionen anklager også Intel for å gi flere av de store PC-produsentene som Dell, HP og Lenovo store rabatter på kjøp av selskapets prosessorer i bytte mot en eksklusivitetsavtale. Retten mente dette har bidratt til å hindre fri konkurranse og til å stenge konkurrenter ute av markedet.

– Vi er skuffet over denne avgjørelsen. Vi har sagt hele tiden at vi mener EU-kommisjonen har tatt feil på mange områder. Etter at vi har studert avgjørelsen kommer vi til å se på hvilke alternativer vi har og beslutte hva som blir det neste steget, sa en talsperson for Intel til Ars Technica.

Ifølge talspersonen vurderer selskapet en anke til Den europeiske unions domstol, som er EUs høyeste rettsinstans. Om Intel ikke vinner frem, må de altså finne seg i at den massive rekordboten blir stående.

Intel jobber ikke bare med prosessorer: Nå vil de gjøre alle PC-er helt trådløse » (Hardware.no)

Les også
Intels mobilavdeling sliter – skal nå slås sammen med PC-avdelingen
Les også
Apple og Google slutter patentfred
Les også
Google må slette personlig informasjon om deg
Les også
Intel kjøper produsent av smartklokker
Les også
Samsung og Google slutter fred
annonse