Ultra-HDTV er nærmere

Ultra-HD-formatet er ennå i den tidlige utviklingfasen, og noen har allerede stilt spørsmål ved om man i det hele tatt trenger høyere oppløsning enn vanlig HD, som vi nylig skrev om.

Det japanske TV-selskapet NHK er en av de ytterst få pådriverne for denne teknologien og har utviklet det såkalte Super Hi-Vision-formatet som ble demonstrert med en super-projektor fra JVC for en tid tilbake.

Den europeiske kringkastingsunionen EBU er nå også kommet på banen og kan melde at en global standard for UHDTV sannsynligvis vil komme enten i løpet av dette året eller neste.

To trinn

EBU er av den oppfatning at UHDTV vil bli lansert i to steg, UHDTV1 og UHDTV2. Det første vil ha en oppløsning på fire ganger dagens HD, og UHDTV2 vil ha 16 ganger høyere oppløsning. Ifølge EBU vil disse store sprangene være nødvendige for å få en god nok økning av kvaliteten.

De to UHDTV-nivåene skal allerede ha ganske bred tilslutning, og de første UHDTV1-produksjonene ser visstnok veldig ekte ut med et nesten 3D-aktig preg. Det finnes imidlertid ennå en del tekniske utfordringer, blant annet hva slags bildefrekvens det nye formatet skal ha.

EBU hadde planlagt en demonstrasjon av UHDTV2 fra det japanske TV-selskapet NHK under NAB-messen i Las Vegas, men måtte avlyse på grunn av den siste tids hendelser i Japan.

(Kilde: Digital TV Europe, EBU)

Les også
Fremtidens TV-standard nesten klar
Les også
Store flatskjermer faller drastisk i pris
Les også
Ultra-HD-kamera med sensor på 33 megapiksler
Les også
TV leser følelsene dine
Les også
Viser TV med drømmeoppløsning
Les også
Er 4K nødvendig?
Les også
Sony klar med 4K-projisering
Les også
Super-projektor fra JVC
annonse